Društvo

Lopovi nose i sefove sa zida

Razbojništava, krađa i teških krađa lani je bilo manje nego ranijih godina, ali i dalje jedna stvar ostaje nepromjenljiva - na meti prestupnika najčešće su bile kladionice i marketi, pokazuje policijska evidencija.
Lopovi nose i sefove sa zida
Portal AnalitikaIzvor

Većina počinilaca, među kojima je bilo i maloljetnika, procesuirana je, a oni su se pred istražnim organima uglavnom branili ćutanjem i odbijali poligrafsko ispitivanje.

U slučaju da priznaju krivično djelo, kao razloge za počinjena krivična djela navodili su loše imovno stanje ili zavisnost od opojnih droga.

Paleta nedjela

Viši policijski inspektor grupe za imovinu u okviru Odsjeka za opšti kriminalitet Miroslav Vujović kazao je za Pobjedu da se maloljetnici pojavljuju i kao počinioci krađa, teških i razbojničkih krađa...

 - Vrlo malo žena čine razbojništva, najčešće su to muškarci. Počinioci biraju objekte napada koji su slabo obezbijeđeni, nemaju video nadzor ili čuvare, a napadaju većinom osobe ženskog pola. Prestupnici su uglavnom maskirani i naouražni pištoljem ili nožem - pojašnjava Vujović.

Na meti lopova, odnosno kradljivaca, uglavnom se nađu magacini, razna skladišta, trgovinske radnje, butici, apoteke, lokali, ali i kuće i stanovi. Tokom radnog vremena obično krađe obavlja jedna osoba, a kada su radnje zatvorene, onda tokom noći bude više njih.

- Počinioci koriste svaku priliku, otvoren prozor, vrata tako da se bilježi povećan broj krađa u Podgorici i primorskim gradovima kod kojih se doslovce ušunjaju u prostorije iz kojih uzimaju novac, zlatni nakit, laptopove, telefone, odnosno ono što se nađe nadohvat ruke budući da imaju malo vremena - istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, tokom ljeta je bilo krađa na plažama, a plijen su uglavnom torbice i telefoni.

 Maska nezaobilazna

 - Kod objekata koji su pokriveni video nadzorom izvršioci se djelimično maskiraju kačketima ili kapuljačama, što dodatno otežava njihovu identifikaciju, tako da se građanima savjetuje da pored ove vrste obezbjeđenja koriste i alarme koji su vrlo efikasan način zaštite - dodaje Vujović.

Kada su u pitanju teške – provalne krađe u kuće i stanove koje su u većoj mjeri „tipovane“ počinioci koriste odsustvo vlasnika.

 - Provaljuju u objekte odvaljivanjem ulaznih vrata. Doskoče i blindiranim vratima ako su brave neefikasne. Slijedi premetačina, a plijen im je novac i zlatni nakit. Prepreka im nijesu ni sefovi, ako su jeftinije proizvodnje ili „plitko“ ugrađeni na zidovima. Zato se događa da ih odvale i ponesu sa sobom - navodi Vujović.

(Opširnije čitajte u današnjem broju Pobjede)

Foto: blic.rs

Portal Analitika