Turizam

Sezona će biti produžena: Na pragu septembra kao da je avgust

- Ljetnja sezona na Primorju, sudeći prema posjeti, a i najavama za septembar nije ni blizu kraja – gotovo sve opštine bilježe znatno bolju posjetu nego lani. Ako je suditi po tome, sezona će znatno duže trajati nego lani, ali je, jednako se mora pomenuti, mnogo kasnije i počela.
Sezona će biti produžena: Na pragu septembra kao da je avgust
Portal AnalitikaIzvor

Barske plaže, gužva na ulicama ne daje sliku kraja avgusta. Slika, po pravilu karakteristična za sredinu jula i početak avgusta, ove godine daje realnu nadu da će turistički poslenici tek krajem septembra sumirati rezultate.

 - Zadovoljni smo što iz sedmice u sedmicu trend po pitanju broja prijavljenih gostiju pokazuje rast u odnosu na prošlu godinu. Na barskoj rivijeri se odmara 11.228 gostiju, što je za 21 odsto više u odnosu na lani. U hotelima je zabilježen porast od čak 27 procenata, značajan je i broj turista koji su se odlučili za privatni smještaj - 7.679 ili 22 odsto više u odnosu na uporedni period, dok je u odmaralištima posjeta na prošlogodišnjem nivou - zadovoljna je direktorica TOB-a Neda Ivanović.

Bolja naplata takse

Od boravišne takse inkasirano je skoro 595.000 eura. Naplata od pravnih lica je 137.393 eura ili 54,8 odsto više, a od fizičkih 457.576 eura ili 42 odsto više u odnosu na 2015. godinu. Na osnovu toga može se izvući zaključak da je stečena navika da se uz prijavu boravka turista i boravišna taksa plaća u našim turističko-informativnim biroima.

Ivanović ističe da svi pokazatelji, od najave hotelijera do procjena privatnih izdavalaca smještaja, upućuju na to da će i postsezona u Baru biti izvanredna.

Sezonom su zadovoljni i u hotelu ,,Princess“. Ni u najelitnijem hotelu barske rivijere još nema pomena o kraju sezone.

 - Od maja bilježimo konstantan porast broja noćenja. U julu smo imali 20 odsto više gostiju, a u avgustu je taj procenat za šest odsto veći u odnosu na prošlu godinu. I u septembru će nam svi kapaciteti biti puni. Već imamo bukirano 1000 noćenja od strane turista, a ono po čemu je naš hotel poznat u postsezoni - seminari, skupovi, sportisti na pripremama, karakterisaće i ovu jesen – najavljuje direktorica ,,Princessa“ Ljiljana Lukšić.

Tu se priča o dobroj sezoni ne završava, jer već sada imaju brojne najave za oktobar.

Jovana Marović, koja decenijama izdaje sobe i apartmane u Sutomoru, kaže da su ona i ostali izdavaoci privatnog smještaja tek od druge dekade avgusta mogli da odahnu.

 - Posjeta u julu uopšte nije davala nadu da će se u avgustu tražiti krevet više. Sada je odlično, prema najavama očekujem da će i septembar biti dobar. Samo da vrijeme posluži, jer mislim da su upravo loši vremenski uslovi bili glavni faktor što jul nije ispunio očekivanja - kaže Marović.

Ipak, njena je preporuka, kako optimistima, tako i skepticima da se manu prognoza dok ne dođe oktobar.

 - Tek tada ćemo moći da sumiramo rezultate i vidimo koliko smo ,,dobri“ – zaključuje Marović.

U Herceg Novom 22.000 turista Posljednjeg avgustovskog vikenda u Herceg Novom je registrovano 22.370 gostiju, što je za 24 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

(Opširnije čitajte u današnjem broju Pobjede)

Foto: N1

Portal Analitika