Svijet

Zašto italijanska mafija poslije razornog zemljotresa trlja ruke

Italijanske vlasti ne smiju da dozvole mafiji da učestvuje u obnovi nakon razornih zemljotresa u kojima je poginulo skoro 300 ljudi, smatra poznati tužilac u sporovima protiv organizovanog kriminala.
Zašto italijanska mafija poslije razornog zemljotresa  trlja ruke
Portal AnalitikaIzvor

Franko Roberti, šef italijanskog Nacionalnog direktorata za borbu protiv mafije, izjavio je da je dobro poznato da su organizovane kriminalne bande učestvovale u ugovorima o izgradnji poslije zemljotresa u Irpiniji kod Napulja 1980. godine u kome je poginulo najmanje 2.483 ljudi. On je istakao da treba preuzeti mjere kako se isto ne bi dogodilo poslije zemljotresa magnitude 6,3 koji je prošle nedjelje razorio gradove u centralnoj Italiji, uključujući Amatriče, Akumoli i Peskaru del Tronto.

“Opasnost postoji, ne vrijedi da krijemo”, rekao je Roberti za italijanski dnevnik “Republika”. “Obnova poslije zemljotresa je primamljiv zalogaj za kriminalne organizacije i udruženja.”

Roberti, koji je bio glavni tužilac u Salernu prije imenovanja za šefa direktorata 2013, kaže da loša izgradnja iza koje stoji napuljska mafija Kamora snosi dio odgovornosti za smrt i razaranja u Irpiniji. On je istakao da su lekcije naučene, ali da rizici nisu smanjeni.

“Oni su uvijek visoki, ali dramatično iskustvo zemljotresa u Akvili poslužio nam je kao značajan primjer koji se dobro pokazao”, rekao je on. “Spremni smo.

Robertijevi komentari uslijedili su nakon što su italijanski sudovi otvorili istragu o tome da li su se kompanije oglušile o antiseizmičke propise kada su obnavljale objekte kao što je škola u Amatričeu koja je prošle nedjelje sravnjena sa zemljom.

“Svi sumnjaju da ta tragedija nije bila samo pitanje sudbine”, rekao je Đuzepe Sajeva, glavni tužilac u Rijetiju, sjeverno od Rima, koji vodi istragu.

“Dužnost nam je da potvrdimo da je ovde riječ i o odgovornosti I ljudskom faktoru.”

U italijanskim medijima su učestale tvrdnje da škola “Romolo Kapranika”, koja se srušila u Amatričeu, nije bila sagrađena u skladu sa standardima za otpornost na zemljotres. Škola je ponovo otvorena 2012, nakon što ju je obnovio konzorcijum građevinskim kompanija “Valori Skarl”, koji je potpisao uguvor s Gradom Amatričeom u vrijednosti od 700.000 eura o primjeni mjera zaštite od zemljotresa u školskim objektima, otkrivaju sudski izvori. Filipo Dinači, advokat koji zastupa konzorcijum branio je građevinske kompanije i rekao da su posao obavili korektno.

guardian.com/blic.rs

Portal Analitika