Društvo

Inspekcije izrekle kazne u iznosu od 438.000 eura

Inspekcije koje učestvuju u pojačanom nadzoru u turističkoj sezoni obavile su u prvoj polovini avgusta skoro tri hiljade pregleda i utvrdile 1,6 hiljada nepravilnosti.
Inspekcije izrekle kazne u iznosu od 438.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su agenciji Mina biznis da je od ukupnog broja inspekcijskih pregleda skoro dvije hiljade redovnih, 677 kontrolnih i 385 pregleda po inicijativi.

"Izrečeno je 490 mjera ukazivanja i izdato 1,2 hiljade prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 438 hiljada eura", naveli su predstavnici Uprave. 

Oni su dodali da su inspekcije podnijele 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i donijele 13 rješenja o pečaćenju objekata.

Kada je u pitanju nadležnost Turističke inspekcije, utvđene nepravilnosti odnosile su se na, kako su kazali iz Uprave, neposjedovanje propisanog odobrenja za rad i deklaracije, neizdavanje računa i neisticanje cjenovnika usluga.

"Nepravilnosti su se odnosile i na neevidentiranje gostiju i neažurno i netačno vođenje knjige gostiju, neoslobođenost polovine plaže od plažnog mobilijara, izdavanje plovnih objekata bez propisanog odobrenja i neposjedovanje licenci za turističke vodiče", saopštili su iz Uprave.

Tržišna inspekcija je utvdila nepravilnosti koje se odnose na neisticanje cijena na propisani način, neizdavanje računa potrošačima za prodatu robu i uslugu i na nepropisno vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe i pružanju trgovinskih usluga.

“Utvrđene nepravilnosti su se odnosile i na prodaju robe bez propisane deklaracije i dokaza o nabavci, kao i na neisticanje obavještenja o pravu potrošača na prigovor”, rekli su iz Uprave.

Koordinaciono tijelo za praćenje turističke sezone, čije sjedište se nalazi u Budvi, djeluje u šest primorskih opština - Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom, a takođe i u turističkim centrima na sjeveru Crne Gore, odnosno u Žabljaku i Kolašinu. 

Portal Analitika