Region

VIDEO: Put na Kosovu odblokiran, i dalje napeto

Pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) odblokirali su put kojim bi raseljeni Srbi trebalo da stignu na Velikogospojinsku liturgiju u mjestu Mušutište kod Suve Reke. Tu se nekoliko stotina Albanaca jutros sukobilo sa policijom, koja je upotrijebila pendreke i suzavac. U neredima je više ljudi povrijeđeno, prenosi Blic.
VIDEO: Put na Kosovu odblokiran, i dalje napeto
Portal AnalitikaIzvor

Kako javlja Srna sa mjesta incidenta, u sukobu policije i Albanaca povrijeđeno je nekoliko policajaca i demonstranta, dok je njih dvadesetak privedeno.

Okupljeni Albanci su se povukli pored puta, ali su pripremili gomile kamenja.

Demonstranti su ranije gađali pripadnike policije staklenim flašama i kamenicama, a do incidenta je došlo u trenutku kada su policajci lišili slobode nekoliko njih koji su sjedjeli na putu.

Za razliku od ranijih jutarnjih časova, stiče se utisak da je sada manje demonstranata, a više policije, javlja dopisnik Tanjuga.

Očekuje se da uskoro ovim putem prođe i kolona sa raseljenim Srbima.

Oko 150 Srba su sa tri autobusa je stiglo na pet kilometara od Mušutišta, gdje ih je jutros policija zaustavila.

Oni čekaju dozvolu za odlazak u selo jer su dobili garancije od policije da će biti bezbjedno sprovedeni do porušene crkve Bogorodice Odigitrije, na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Sveta Velikogospojinska liturgija.

Albanci, mahom, mještani Mušutišta, blokirali su ranije danas put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena, nose albanske zastave i uzvikuju parole "UCK, UCK".

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Đorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana. Početak liturgije je bio najavljen za 8 sati i 30 minuta.

Iz Ministarstva za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova najavljeno je da će liturgiji prisustvovati ministar Dalibor Jevtić, koji bi zajedno sa raseljenim Srbima iz Mušutišta trebalo da stigne autobusom do temelja porušene crkve Bogorodice Odigitrije.

Albanci pozivali na incidente

Albanci iz Mušutišta putem društvenih mreža pozivali su prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas od sedam do 22 sata časa svojim prisustvom spriječe dolazak Srba u Mušutište.

Služenje liturgije za danas je najavljeno i u Crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Đakovici povodom slave te srpske svetinje, a u organizaciji Udruženja Đakovčana.

 <

Portal Analitika