Politika

Milić: Nema zime za Crnu Goru, već je u društvu moćnih

“Crna Gora nije lider regiona samo u NATO i evropskim integracijama, već i u tome što jedina ima Vladu izbornog povjerenja. Otvaranje Vlade za opoziciju je izuzetno pametan potez Đukanovića koji vodi stabilizaciji “ , kaze za Pobjedu direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.
Milić: Nema zime za Crnu Goru, već je u društvu moćnih
Portal AnalitikaIzvor

Ona se pita koji bi regionalni lider imao hrabrosti da napravi takav potez. - Sami vidite kakvo je stanje u regionu, tehničke vlade, vanredni izbori i tako u krug. Ova Vlada izbornog povjerenja u Crnoj Gori je prst u oku svima onima koji žele nestabilnost Balkana. To je napametnija stvar koju je Đukanović mogao da odradi.

“U bezbjednosnom smislu to je jako važno jer se šalje poruka ostalim državama regije da je najbolji način prevazilaženja problema pravljenje tih velikih koalicija, da se snaži politička odgovornost i da se prave teški kompromisi kako bi se pojačao kredibilitet institucija. Najgora stvar koja se u krizama može desiti jeste vlast skoncentrisana u rukama jednog čovjeka. Odgovorni političari se dogovaraju i zajednički rješavaju probleme “.  kaže Milić.

Ona ističe da je stabilnost regiona ključna za razvoj. 

“ Ulazak Crne Gore u NATO i što brža ratifikacija Protokola je odlična vijest, iako mislim da ne može biti gotova do kraja godine. Crna Gora nema čega da se plaši kada je stabilnost u pitanju. Jedan od najvećih utisaka NATO samita u Varšavi je slika gospodina Đukanovića pored Obame. Poruka sa NATO samita je jasna - Crna Gora je društvu moćnih, ostaje samo operativni dio da se odradi “, kaže Milić.

Ona ističe da Bregzit neće srušiti Evropsku uniju. “ To je ozbiljan sistem, koji će prevazići i ovu prepreku. Ono što je važno je da Velika Britanija nijednom nije rekla da će napustiti Alijansu. U kontekstu promjena dešavaće se potresi na berzi, a sve ostalo će biti izvedeno na civilizovan način. Crna Gora je dugo odmakla u procesu evropskih integracija i ima još vremena do ulaska, zato se ne bih toliko brinula o tome šta bi to moglo da promijeni. Evo, mnogi su nakon izbjegličke krize predviđali krah, pa evo EU preteče. Naravno da traje burna debata, ali se ne ponižavaju institucije i ne dovode se ključne politike EU u pitanje. Opet, mi u regionu smo skloni idealizovanju Unije i možda nam ova situacija pomogne da realno prihvatimo sve slabosti Unije. Svakako, euroentuzijasti i u Crnoj Gori i u Srbiji ne bi trebalo da gube elan i treba da ostanu posvećeni ideji evropske porodice “, kaže Milić.

Pobjeda

Portal Analitika