Politika

Evo koji crnogorski poslanici imaju najduži staž

Od uvođenja višestranačja građani su često viđali ista, prepoznatljiva lica u parlamentu. Rekorderi po dužini staža u Skupštini su Radivoje Lala Nikčević i Predrag Bulatović, koji su 25 godina proveli u skupštinskim klupama. Na parlamentarnim izborima, koji će se održati 16. oktobra, građani će birati 26. saziv Skupštine Crne Gore, odnosno deseti saziv od uvođenja višestranačja. U susret novom izbornom nadmetanju za mandate u parlamentu, Pobjeda podsjeća ko je od aktuelnih poslanika najduže boravio u najvišem zakonodavnom domu.
Evo koji crnogorski poslanici imaju najduži staž
Portal AnalitikaIzvor

Od početka Nikčević, koji je poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista, u crnogorski parlament prvi put je izabran na izborima u decembru 1990. godine, na kojima je trijumfovao Savez komunista Crne Gore - stranka koja će kasnije promijeniti ime u DPS. SKCG je tada osvojio više od 171.000 glasova, odnosno 83 od 125 poslaničkih mjesta. 

Sličan početak imao je i Predrag Bulatović, koji je na istoj listi izabran u crnogorsku Skupštinu. On, za razliku od Nikčevića, nije ostao u jednoj stranci posljednjih 25 godina. Do 1997. obavljao je funkciju šefa poslaničkog kluba jedinstvenog DPS-a. Nakon raskola u toj stranci prelazi u Socijalističku narodnu partiju, na čije čelo dolazi 2001. godine, a ostaje do 2006. godine. Nakon istupanja iz SNP-a 2012. godine, prelazi u Demokratski front. Sada je član Frontovog konstituenta - Demokratske narodne partije. Slijedi ih poslanik DPS-a Miodrag Vuković sa 23 godine u parlamentu. Iako je od uvođenja višestranačja biran u predstavnike naroda, „pauzu“ je napravio kada je obavljao dužnost potpredsjednika Vlade od 1996. od 1998. godine.

Bogato poslaničko iskustvo ima i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, koji je oko 18 godina proveo u Skupštini i bio je u sedam saziva crnogorskog parlamenta. Od toga, 13 godina proveo je na čelu najvišeg zakonodavnog doma. On je izabran za šefa parlamenta 2003. godine i na toj poziciji je bio do maja ove godine. Bio je i u prvom sazivu od uvođenja višestranačja, kada je na par mjeseci došao kao zamjena poslaniku Saveza reformskih snaga Jugoslavije Nikoli Bukilici.

Nakon toga, u parlament ulazi 1998. godine u sklopu koalicije ,,Da živimo bolje - Milo Đukanović“ sa DPS-om i Narodnom strankom. Njegov stranački kolega Rifat Rastoder je proveo takođe 18 godina u parlamentu, od čega je za potpredsjednika Skupštine biran u pet saziva. Staž Sljedeći po stažu u Skupštini je Novica Stanić, koji je bio poslanik 16 godina u pet mandata. Na prvim višestranačkim izborima u Crnoj Gori 1990. godine biran je za poslanika na listi Narodne stranke. U toj stranci ostaje do raskola sa Novakom Kilibardom 1997. godine. Potom je bio u Srpskoj narodnoj stranci do 2009. godine, a nakon toga u Novoj srpskoj demokratiji i Demokratskom frontu. Stanić je DF napustio nakon sukoba sa bivšim šefom poslaničkog kluba Goranom Danilovićem. Sada ima svoju političku stranku - Pokret za Pljevlja. Poslanik DPS-a Mevludin Nuhodžić takođe je proveo 16 godina u Skupštini, u kojoj je prvi put postao poslanik 1990. godine, a zatim je od 2002. do danas proveo u poslaničkoj klupi.

Dvije godine manje staža ima poslanik SDP-a Džavid Šabović, koji je tokom četiri saziva boravio u Skupštini 14 godina. Prvi put je u parlament ušao na izborima 2002. godine. Od aktuelnih poslanika, po 13 godina u parlamentu su proveli poslanica DPS-a Branka Tanasijević i poslanik DF-a Emilo Labudović. Ovo su samo deset poslanika iz aktuelnog saziva sa najdužim stažem, a da li ćemo i nakon sljedećih izbora gledati svima poznata lica u parlamentu, zavisi od sastava poslaničkih lista i, u konačnom, od volje građana.   

U „zori“ crnogorskog višestranačja bila su i neka imena u poslaničkim klupama koji su - neko uz prekide, a neko neprestano - ostali aktivni politički akteri. U prvom sazivu 1990. godine bili su Mićo Orlandić, Mevludin Nuhodžić, Ranko Krivokapić, Radivoje Nikčević, Novica Stanić, Predrag Bulatović, Miodrag Vuković, Ramo Bralić, Žarko Rakčević...

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika