Kultura

PURGATORIJE: Filmska priča o ribarki Vjeri Raičković Penda

Projekcija filma „Plava gajeta i sivi beton“ Vladimira Perovića biće sjutra upriličena na sceni „Maslina“ u Luštica Bay-u od 21 čas, u okviru protrama 11. Purgatorija.
PURGATORIJE: Filmska priča o ribarki Vjeri Raičković Penda
Portal AnalitikaIzvor

- Junakinja filma je posljednja ribarka u Boki Kotorskoj, Vjera Raičković Penda iz Krtola na Luštici, žena koja se više od 30 godina bavi samo jednim poslom: ribanjem. Ona riba na puno lijepih starinskih načina, tako da je film, u izvjesnom smislu, i mali izlog ribarskih metoda koje polako postaju dio istorije, budući da novo doba i nove navike, mijenjaju obalu i more. Ali u to njeno starinsko, vječno, uselilo je, kao i u mnogo šta, novo doba. Novo doba, nove, navike, novi materijali, nov odnos prema gradnji, prostoru, ambijentu. Nekadašnje ponte sad su zabetonirani bunkeri, morem krstare gliseri, skuteri, jahte i jahtetine, kruzeri. I u samom moru nešto se izmijenilo, ništa više nije isto kao prije. Ulov je vidno opao. A ulov i ribanje znače život. U smislu privređivanja, ali možda i više u psihološkom smislu vječne vezanosti i predanosti moru - siže je novog dokumentarca nagrađivanog autora, koji je rađen u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Snimatelj filma je Dragan Pejić, dizajnerka zvuka Dora Filipović, a montažer Aleksandar Uhrin. Film, koji je premijerno prikazan u novembru prošle godine, nastao je na inicijativu bivše direktorke CZK Milene Radojević i urednika programa Nevena Staničića.

K.J.

Portal Analitika