Kultura

BESAC FEST: "Chui" i kratki filmovi na otvaranju, besplatni programi i prevoz za posjetioce

Prvi multimedijalni festival Besac Fest počeće 2. septembra na Virpazaru projekcijama kratkih filmova iz novije crnogorske kinematografije, od 20 časova.
BESAC FEST: "Chui" i kratki filmovi na otvaranju, besplatni programi i prevoz za posjetioce
Portal AnalitikaIzvor

Osim ostvarenja „Umir krvi“ Senada Šahmanovića, „Biserna obala“ Dušana Kasalice i „Zakloni“ Ivana Salatića koji su nagrade zavrijedili na brojnim regionalnim i svjetskim festivalima, prvo veče biće u znaku koncerta hrvatske grupe „Chui“, prepoznatljivog sastava koji kombinuje klupsku plesnu muziku, elektroniku, jazz i rock'n'roll.

Drugog dana manifestacije, koja će zvanično biti završena 1. oktobra, takođe u terminu od 20 časova prvi put će se crnogorskoj publici predstaviti jedna od najznačajnijih spisateljica s područja bivše Jugoslavije – Daša Drndić. Riječ je o autorki koja je profesionalnu karijeru stvarala u Beogradu, Torontu, te Rijeci gdje je bila i univerzitetska profesorica. Objavila je više romana, među kojima je „Sonnenschein“ (2007), izuzetno uspješan i na njemačkom i anglosaksonskom govornom području, gde je pod nazivom „Trieste“ ima više zapaženih kritika i nagradu časopisa „Independent“. Razgovor sa Dašom Drndić vodiće beogradski novinar i urednik KPZ „Beton“ Saša Ćirić.

Uslijediće nastup regionalnih surf rock legendi iz Siska, „The Bambi Molesters“. Od 1995. do danas snimili su niz albuma i svirali na mnogim svjetskim pozornicama - više puta kao predgrupa R.E.M.-u. Internacionalna karijera obilježena je i člancima i recenzijama albuma u poznatim časopisima kao što su „Q“, „Uncut“, „The Sunday Times“ i „Pitchfork“, a njihove pjesme emituju se i na američkim i britanskim radio stanicama. „Bambi Molesters“ su jedan od vodećih bendova iz novog talasa surf rock bendova u svijetu. Njihov zvuk često porede sa zvukom Enija Morikonea, iako su za dvadeset godina karijere uspjeli da izgrade reputaciju jednog od najrafiniranijih i inovativnijih savremenih bendova.

- Dio programa održavaće se na tvrđavi, a dio u njenom podnožju. Kako je ovo prvo izdanje festivala, a interesovanje javnosti je veliko, svi programi su besplatni i otvoreni za javnost. Cilj festivala nije samo da na Virpazaru napravi mjesto umjetničkih okupljanja,  već da ovakvim programima podstakne razvoj lokalne privrede i ugostiteljstva, da turizmu ovog kraja da još jednu dodatu vrijednost i pospiješi razvoj kulturnog turizma - istakao je autor i organizator manifestacije Stefan Bošković.

Autobusi za Virpazar polaziće s parkinga hotela „City“ u Podgorici i parkinga Sportske dvorane „Topolica“ u Baru, u petak i subotu u 18 i 30 časova, a povratak je iste večeri u ponoć. Više informacija zainteresovani mogu dobiti putem telefona 068/181-931.

Prema riječima organizatora, Besac Fest ima namjeru da kulturno i turistički promoviše prostor istoimene tvrđave iznad Virpazara, koju su Turci podigli u 15. vijeku, ali i cijele regije Skadarskog jezera, koja ima izuzetan, ali nedovoljno iskorišten kulturno-istorijski i turistički potencijal. Tako će, kako ističu, istorijski kompleks na Skadarskom jezeru, ovog septembra postati internacionalno mjesto susreta, kreativnosti i stvaralaštva. Kompletan program biće uskoro dostupan na stranici www.besac.me.

Program festivala čine književni, muzički, filmski i arhitektonski segment, kroz koncerte, radionice i tribine čiju produkciju, osim Boškovića, potpisuju podgorička Turistička agencija „Guliver“, te izvršni producent Slobodan Radović. Dizajn i fotografije uradio je Luka Bošković.

Fest se finansira iz programa Ministarstva održivog razvoja i turizma koji podržava manifestacije koje afirmišu kulturna dobra. Ostali pokrovitelji i prijatelji festivala su Ministarstvo kulture, Kulturni centar Bar, Opština Bar, Udruženje „Krokodil“ i Boka Art Film festival.

K.J.

Portal Analitika