Zanimljivosti

Čega možete odmah da se riješite bez griže savjesti?

Što od navedenih predmeta možete da uočite u svom stanu u ovom trenutku? Među stvarima koje zaista želimo da imamo u svom životnom prostoru i koje pomno biramo uvijek se mogu pronaći stvari koje ni ne prepoznajemo.
Čega možete odmah da se riješite bez griže savjesti?
Portal AnalitikaIzvor

Ako „okupite“ sve zalutale reklame, hemijske olovke koje niste sami kupili, plastične kese i ambalažu koja se samo gomila, primijetićete koliko vam prostora uzimaju. Evo liste stvari koje kad ugledate možete isti tren da bacite u smeće ili odvojite za reciklažu, poklanjanje, donaciju.

Prazne kutije od sladoleda: Obavezna ljetnja poslastica u kojoj uživaju jednako i mladi i stari, dolazi u plastičnim kutijama koje često znamo da čuvati jer su čvrste i mogu da se zaklope. Ali, zapitajte se treba li vam više od jedne ili dvije kutije za povremeno prenošenje hrane? Sigurno u svojoj kuhinji možete da pronađete lijepe posude na koje ste u potpunosti zaboravili i koje skupljaju prašinu u dnu ormara.

Kemijske olovke: Olovke su dio kancelarijskog materijala koji nikad ne možete da pronađete kada vam zatreba, a inače izviruju iz svakog ugla. Skupite sve hemijske koje možete naći, isprobajte koja još piše i priznajte - nećete zamijeniti taj istrošeni uložak. Odaberite dvije ili tri koje lijepo leže u ruci i ostalih se riješite. Uvijek možete da ih složite u kesicu i objesiti na kontejner. Možda će nekome dobro doći!

Prošlogodišnji  kalendar: Prošla godina odavno je gotova, pa tako više nemate razloga da čuvate kalendare svih veličina i oblika, koje često dobijamo uz proizvode i novinska izdanja.

Novine, časopisi: Zašto biste čuvali gomilu papira ako vas zanima samo jedan članak? Pregledajte hrpu, izrežite pokoji odabrani članak ako zaključite da vas još zanima i ostalo bacite. Možda se nećete ni sjećati zašto ste sačuvali određene novine, pa ih jednostavno preselite s kauča ili stola u smeće ili odvojite za recikliranje.

Reklame: Zatrpani poštanski sandučići su noćna mora, ali ipak zajedno s poštom uzmemo i gomilu promotivnog materijala. Nemojte dopustiti da vam se skuplja, pregledajte sve što stigne i odmah ubacite neželjene reklame u kesu s papirom koju ste pripremili za reciklažu.

Prazne staklene ili plastične boce i limenke: ako nemate naviku nošenja praznih boca u prodavnicu, mnogo je ljudi kojima bi one dobro došle. Stavite ih kraj kontejnera kada izlazite iz stana. Isto važi i za limenke.

Stari ljekovi: Ovu stavku nikako ne smijete da zanemarite, jer se ipak radi o zdravlju vas i vaših ukućana. Pregledajte sve ljekove koje imate i ako ne znate koji im je rok trajanja, sigurnije je da ih odnesete u najbližu apoteku na reciklažu. Bolje izbjeći pogoršavanje problematičnog zdravstvenog stanja korištenjem starih tableta i krema.

Hrana: Isti princip važi i za stvari koje čuvamo u frižideru i koje nismo potrošili u propisanom roku. Oslobodite police i dajte svom frižideru da malo diše. Tako ćete imati bolji uvid u to što treba da kupite u idućoj posjeti trgovini i što vam zapravo ne odgovara, budući da to niste do kraja potrošili.

Stare kasete, CD, DVD: Ove predmete za koje znate da ih više nećete koristiti, slušati ili gledati njihov sadržaj te nemaju nikakvu sentimentalnu vrijednost, pokušajte da iskoristite u nekom kreativnom „uradi sam“ projektu ili ga odnesite u reciklažno dvorište.

Izvor i foto: Jutarnji.hr/Dom i dizajn

Portal Analitika