Društvo

Nepotrebna dramatizacija

Sudski vještak i stručnjak za telekomunikacije Predrag Boljević kaže za Pobjedu da je iznenađen reakcijom ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića jer se, kako je rekao, već više od deset godina zna da lična karta nije biometrijska već da se u njoj čuvaju određeni biometrijski podaci.
Nepotrebna dramatizacija
Portal AnalitikaIzvor

Boljević ocjenjuje da je čitava priča nepotrebno dramatizovana i da za regularnost izbornog procesa nije bitno da li lična karta ima čip ili očitavanje rožnjače kao jedan od biometrijskih paramatera.

- Naravno da lična karta nije biometrijska. Napravljena je u skladu sa zakonom koji je izglasan u parlamentu i izglasao ga je upravo ministar Danilović kada je bio poslanik. Ona je urađena onako kako je zakonodavac i tražio i u skladu sa članom 6. Zakona o ličnoj karti. Sada su se poslije deset godina sjetili da pokrenu to pitanje - kazao je Boljević.

Jedan od eksperata koji je u Parizu svojevremeno pratio prezentaciju francuske kompanije ocjenjuje da je „galama“ oko biometrijskih ličnih karata motivisana političkim, a ne stručnim

razlozima.

- Na prezentaciji u Parizu je rečeno da lična karta ne može biti biometrijska, i da neće imati čip kakav imaju kreditne kartice. Ali, podaci na crnogorskoj ličnoj karti jesu - biometrijski podaci, jer je fotografija, na primjer, vašim zakonom definisana kao biometrijski podatak. Dakle, razlika je u tome što su crnogorske lične karte zaštićene MRZ kodom, dok lične karte nove generacije su zaštićene električnim čipom - kaže za Pobjedu strani ekspert koji je, zbog

nepotrebne politizacije, tražio da ostane anoniman.

- Podaci jesu ili nijesu „biometrijski“ a dokumenta jesu ili nijesu elektronska, sa čipom ili unutrašnjim elektronskim kodom, zaključuje on.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Foto: RTCG

Portal Analitika