Turizam

Vlada i "Budvanska rivijera" otvaraju zimski kamp za obuku kadra u hotelijerstvu

Na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i rukovodstva Hotelske grupe Budvanska rivijera, koga su predstavljali predsjednik Odbora direktora Saša Radović i izvršna direktorka Katarina Kažanegra, pokrenuta je inicijativa za otvaranje zimskog kampa za obuku kadra u hotelijerstvu, prvog takve vrste u regionu.
Vlada i "Budvanska rivijera" otvaraju zimski kamp za obuku kadra u hotelijerstvu
Portal AnalitikaIzvor

Nosioci projekta će biti Vlada Crne Gore, Hotelska grupa Budvanska rivijera, koja se nalazi u većinskom državnom vlasništvu, obrazovne institucije iz oblasti turizma i ugostiteljstva, Zavod za zapošljavanje i zainteresovani predstavnici privrede.

Identifikovani su korisnici takvog jednog projekta, kao i kvote deficitarne radne snage u ovoj oblasti. Akcenat je na mladim ljudima koji prvi put stiču znanja i vještine iz ovih oblasti, kao i prekvalifikantima iz drugih, manje traženih djelatnosti.

-Program obuke kroz više organizovanih seminara tokom zimskih mjeseci, posebno će biti prilagođen mladim ljudima sa sjevera Crne Gore, kroz obezbjeđenje smještaja i ishrane, i mogućnost da se najboljim polaznicima osigura zaposlenje tokom predstojeće zimske, odnosno ljetnje turističke sezone- ističe se u saopštenju HG Budvanska rivijera, dostavljenom Portalu Analitika.

26slplazanaseljeRukovodstvo Hotelske grupe Budvanska rivijera je informisalo ministra Gvozdenovića o iskustvu u zapošljavanju sezonske radne snage, ističući da je tokom ovog ljeta između 500 i 600 mladih ljudi  u svakom momentu radilo u objektima kompanije od kojih su 99 odsto  domaći kadrovi. To iskustvo su zaposleni kompanije spremni da podijele sa polaznicima kampa uz stručnu pomoć obrazovnih institucija i analize tržišta rada od strane Zavoda za zapošljavanje i renomiranih agencija za upošljavanje i upravljanje kadrovskim potencijalima.  Uz to su naglasili i aspekt produženja uposlenosti kapaciteta kompanije u mjesecima kada ona tradicionalno nije radila kao značajnu novinu u poslovanju, koja će donijeti šire benefite.

Ministar je naglasio da je kadrovski potencijal pravilno usmjeren ka potrebama tržišta  jedan od najznačajnijih resursa kojima država raspolaže.

Otvaranje ovog i sličnih kampova treba da ima misiju  unaprjeđenja vještina, ali jednako tako i misiju  motivacije mladih ljudi da svoju sudbinu trajno vežu za najperspektivniju granu industrije, ne samo u našoj zemlji nego i globalno, a to je turizam.

Svjetski savjet za turizam kaže da je danas u svijetu svako jedanaesto radno mjesto upravo u turizmu.

Ministar Gvozdenović je pohvalio društvenu odgovornost kompanije Budvanska rivijera koja se pokazuje i kroz učešće u ovom projektu, ali i odlične rezultate ostvarene u dosadašnjem toku turističke sezone.   

Portal Analitika