Društvo

Dio otpuštenih radnika katastra: Na posao vraćeni simpatizeri SDP-a

Dio otpuštenih radnika Uprave za nekretnine, obratio se saopštenjem u kome se žale na postupanje Ministarstva finansija, navodeći da su vraćeni na posao isključivo simpatizeri i aktivisti SDP-a. Pismo dostavljeno Portalu Analitika, objavljujemo integralno.
Dio otpuštenih radnika katastra: Na posao vraćeni simpatizeri SDP-a
Portal AnalitikaIzvor

Gostujući u emisiji ''Crveni telefon'' TV Crne Gore ministar finansija Raško Konjević na pitanje gledalaca zašto je otpustio 67 službenika Uprave za nekretnine svoj odgovor je potkrijepio neistinitim i netačnim navodima

U svom odgovoru ministar navodi da je u konkretnom slučaju postupao po nalogu upravne inspekcije, pri tome ne navodeći da je tu upravnu inspekciju on uputio u Upravu za nekretnine na čijem se čelu nalazi Dragan Kovačević član Glavnog odbora SD-a, kao i neobjašnjavajući zašto tu inspekciju nije poslao u Poresku upravu niti Upravu carina koje se nalaze takođe u sastavu Ministarstva finansija, i u kojima takođe postoje ugovori slični našima.

Takođe u svom odgovoru navodi da je službenike otpustio, jer mu je tako naređeno od strane upravne inspekcije, što je opet neistina, jer i zapisniku o izvršenom inspekcijskom pregledu koji se nalazi na sajtu upravne inspekcije jasno se navodi ''ukazuje se ministru finansija Rašku Konjeviću da otkloni nepravilnosti koje su utvrđene u postupku inspekcijskog nadzora, u odnosu na angažovanje izvršilaca po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova čiji ugovori na dan vršenja inspekcijskog pregleda nijesu ispravni''.

Otklanjanje nepravilnosti ne znači naredbu o davanju otkaza, već su se iste nepravilnsoti mogle otkloniti u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

U svom daljem obraćanju on navodi da je po zahtjevu menadžmenta Uprave za nekretnine postupio i u radni odnos vratio 21 službenika što je opet još jedna od neistina, jer menadžment Uprave za nekretnine sastao se prvi i zadnji put 02.06.2016. godine dolaskom novog direktora po lex specijalisu.

Pošto takvog zahtjeva menadžmenta nije bilo znači da je ministar zajedno sa novim direktorom Uprave određivao ko su službenici koji mogu da se vrate na posao i gle čuda većinom ako ne i sve bijehu članovi i simpatizeri SDP-a od Ulcinja, Rožaja, Cetinja, Bijelog Polja, pri čemu sadašnji Direktor Uprave i novi Ministar nijesu uzeli u razmatranje zahtjeve za vraćanje službenika, Herceg Novog, Bara i Budve i to katastra koji imaju najveći obim posla a i najveću problematiku.

Vjerovatno u njima nije bilo članova i simpatizera SDP-a da bi ih zaposlili. Konjević navodi da je prilikom vraćanja službenika postupio u skladu sa članom 33. propisano ''u državnim organima, organima državne uprave organima lokalne uprave, javnim preduzećima javnim ustanovama, i državnim fondovima u periodu od raspisivanja do dana održavanja izora, mogu se izuzetno zaposliti lica na određeno vrijeme odnosno zaključiti ugovori o povremenim poslovima, radi obezbjeđivanja neometanog odvijanja i funkcionisanja rada tih organa, na osnovu Odluke nadležnog organa ovih subjekata, samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mejsta''. Kao što se vidi novi Ministar se poziva na ovu odredbu u kojoj je jasno navedeno da je to moguće samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta. Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta utvrđena su radna mjesta u Upravi za nekretnine, na način što je svako radno mjesto označeno rednim brojem i na svako radno mjesto je označen opis poslova koje to radno mjesto obavlja kao i da je naznačena stručna sprema koju je potrebno da posjeduje lice da bi obavljalo te poslove.

U ugovorima koje je ministar zakljulio sa 21. članom i simpatizerom u Upravi za nekretnine, a koji je objavljen na Portalu Analitika, jasno se vidi da se ugovor zaključuje sa licem u kome se navodi ime i prezime bez drugih ličnih podataka i bez navoda stručne spreme koje to lice posjeduje. Takođe se navodi da se isto angažuje da obavlja poslove Ministarstva finansija u Upravi za nekretnine PJ...., ne navodeći ni na koje radno mjesto, se prima, ni koje poslove treba da obavlja to lice koje se prima naznačenim ugovorom. Iz čega jasno proizilazi da su pomenuti ugovori nezakoniti.

Iz navedenog se postavlja pitanje da li je Raško Konjević zloupotrijebio funkciju ministra finansija u tranziciji vršeći partijsko zapošljavanje u jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

 Nadamo se da će se ovim pitanjem partijskog zapošljavanja pozabaviti nadležno tužilaštvo.

P.Z.

Portal Analitika