Svijet

Luka Bojović: U Beograd me mogu vratiti samo u kovčegu!

Ovako je Luka Bojović iz španskog zatvora prokomentarisao prijateljima vijest da je u Srbiji konačno oslobođen svih optužbi za kriminal, jer je presuda ovih dana postala pravosnažna, otkriva beogradski Kurir. Bojović je u telefonskom razgovoru s bliskim prijateljem rekao da ga za Srbiju više ništa ne vezuje.
Luka Bojović: U Beograd me mogu vratiti samo u kovčegu!
Portal AnalitikaIzvor

- Srećan sam zbog oslobađajuće presude jer sam dokazao da nisam kriminalac i da sam u svojoj zemlji konačno slobodan čovjek. Ali ja se u Srbiju više nikad neću vratiti. Ovdje mi je porodica, želim da nastavim da živim u Španiji kad izađem iz zatvora. Razočarao sam se u neke prijatelje i uopšte u situaciju u kojoj se moja zemlja nalazi. Kad bih se i vratio, svjestan sam da se ne bih osjećao bezbjedno. Ni ja, ni moja porodica - ispričao je Bojović, koji je u Srbiji godinama označavan kao vođa „zemunskog klana“, a u Španiji kao vođa grupe Arkanovi „tigrovi“.

Luka je rekao i da ne može da prežali smrt svog brata Nikole, koji je ubijen u Beogradu 2013.

- Ubili su mog brata, nevinog čovjeka samo da bi meni napakostili. Nikola u životu ni mrava nije zgazio, a eto kako je završio. Taj metak bio je namjenjen meni. Mnogo mi nedostaje i ne mirim se sa činjenicom da ga nikad više neću vidjeti. I to je jedan od razloga što ne želim da se vraćam u zemlju - poručio je Luka prijateljima u Beogradu.

Inače, Bojović je i ranije, tokom suđenja u Španiji, govorio da se ne osjeća bezbjedno u Srbiji i da ne bi volio da se vrati, niti da traži da izdržava zatvorsku kaznu u svojoj zemlji umjesto u Španiji jer se plaši da će biti ubijen.

Izlazi prije 2021.

Borivoje Borović, Lukin advokat, juče nam je potvrdio da se nada da će Bojović biti pušten iz španskog zatvora ranije.

- Španski advokati će podnijeti neke vanredne pravne lijekove, pa očekujem da će Luka biti pušten i prije 2021. godine, kad bi po zakonu trebalo da ispuni uslove za raniji otpust - rekao je Borović.

Podsjetimo, Luka Bojović u Španiji izdržava kaznu od 18 godina robije, na koju je osuđen prošle godine. U međuvremenu, Srbija više ne traži njegovo izručenje, pošto je povučena potjernica koja je bila raspisana za njim.

- Bojović je pravosnažno oslobođen optužbi za nekoliko ubistava i pokušaja ubistava jer je kaznu zatvora od 15 mjeseci izdržao u ekstradicionom pritvoru - naveo je izvor Kurira.

Luka Bojović nije osuđen prošle godine u Španiji zbog brutalnog ubistva „zemunca“ Milana Jurišića Jureta 2009, već samo zbog držanja oružja, falsifikovanja dokumenata i zato što je bio član organizovane kriminalne grupe.

- Bojović je oslobođen optužbi za ubistvo, jer s obzirom na izjavu svjedoka Miloša Simovića, sud ne može nedvosmisleno da zaključi da je on odgovoran za likvidaciju Jurišića, čije je tijelo raskomadano, a ostaci bačeni u rijeku Menzares - navedeno je u odluci španskog suda.

Portal Analitika