Abiznis

Vuković: Preko 200.000 turista posjetilo nacionalne parkove

Nacionalne parkove Crne Gore, od januara do sad, posjetilo je preko 200 hiljada turista. Najposjećeniji su Durmitor i Lovćen. Značajno veći broj gostiju je i u Nacionalnom parku Prokletije, kaže za Radio Crne Gore direktorica Nacionalnih parkova Azra Vuković.
Vuković: Preko 200.000 turista posjetilo nacionalne parkove
Portal AnalitikaIzvor

Loši vremenski uslovi nijesu uticali na sezonu.

Kako kaže Vuković ova turistička sezona znatno je bolja od prošlogodišnje. Nedostatak su objekti, ali i smještajni kapaciteti.

Dva naša Nacionalna parka, Skadarsko jezero i Prokletije, dijelimo sa Albanijom. Zajedničke aktivnosti rezultat su dobre saradnje dvije države, u fazi je dogovor o potpisivanju sporazuma, NP i Albanske Agencije za zaštićena područja, koji će doprinjeti očuvanju resursa, jer kako kaže Vuković, ekosistem ne poznaje granice.

"Nacionalni parkovi produžili su ugovor o zakupu solane na još godinu. Značajna investicija bila je popravka sistema vodenih pumpi. Uspostavljen je i sistem fizičke zaštite, koji je spriječio nelegalne aktivnosti, koje su ugrožavale biodiverzitet. Najvažnije je uspostaviti proces proizvodnje soli", objasnila je Vuković.

Završena je prva faza izgradnje restorana u NP Durmitor, a očekuje se početak radova i druge faze nakon što se ispoštuje tenderska procedura.

U završnoj fazi je restoran u NP Biogradska Gora. Urađena su i brojna dječija igrališta, postavljene su klupe, a u planu su i drugi projekti koji će upotpuniti turističku ponudu.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika