Abiznis

Vlada: Radna grupa da pripremi rješenje za radnike KAP-a

Vlada je danas zadužila posebnu radnu grupu da pripremi i predloži cjelovito rješenje pitanja realizacije Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma (KAP),koji su usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju.
Vlada: Radna grupa da pripremi rješenje za radnike KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno nakon sjednice, ministar finansija Raško Konjević usmeno je informisao Vladu o pitanju realizacije tog Zakona.

„Tim povodom, Vlada je donijela radni zaključak kojim je posebna radna grupa zadužena da pripremi i predloži Vladi cjelovito rješenje ovog pitanja“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Studiju zemljišne politike Crne Gore, čiji je osnovni zadatak, kako je saopšteno, da se obezbijede efektivni i efikasni instrumenti koji će uspostaviti koherentnost ekonomske, poljoprivredne, fiskalne i kreditne politike s jedne, i komunalne, investicione, urbane i politike zaštite životne sredine s druge strane.

„Studija donosi predlog integrisanog seta instrumenata zemljišne politike i preporuka na više nivoa“, kaže se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, glavni ciljevi Studije su kreiranje instrumenata zemljišne politike koji će omogućiti povrat i kapitalizaciju javnih investicija, pružanje fiskalnih stimulansa kako bi se podstakle namjene za proizvodnju, turizam i poljoprivredu i postavljanje osnova sistema za prenamjenu površina u cilju maksimizacije ekonomskih i društvenih benefita.

Među glavnim ciljevima su i obezbjeđenje instrumenata zemljišne politike koji će osigurati održivo korišćenje i destimulisati neodrživu upotrebu sa aspekta prostorne distribucije i jasno identifikovanje uloge privatnih inestitora i izvođača u procesu planiranja namjene površina.

Ministarstvo da prati situaciju u vezi sa bolešću goveda

Kako je saopšteno nakon sjenice, Vlada je usvojila Informaciju o sprovedenim mjerama na suzbijanju bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori i trenutnoj epizootiološkoj situaciji.

„U vezi sa ovim pitanjem, donijet je zaključak kojim je resorno ministarstvo zaduženo da prati situaciju u zemlji i regionu i da redovno informiše Vladu i Evropsku komisiju o preduzetim aktivnostima“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je prilikom usvajanja te Informacije, ministar finansija Raško Konjević izdvojio mišljenje.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je prihvatila ostavke predstavnika Građanskog pokreta URA u organima državne uprave, lokalne samouprave, fondovima, zavodima, ustanovama i organima upravljanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, koji su postavljeni na osnovu Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore i Lex specialisa.

Na sjednici je utvrđen Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

„Izmjenama i dopunama ovog zakona pristupilo se zbog potrebe određenih tehničkih ispravki koje mogu biti razlog neadekvatne primjene pojedinih odredbi već uspostavljenog normativnog okvira reformisanog zdravstvenog sistema“, kaže se u saopštenju.

Izvor: Mina business

Foto: gov.me

Portal Analitika