Abiznis

Ministarstvo finansija: Politički interes ispred Ustava i evropskih direktiva

Za ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića ne postoje Ustav i evropske direktive, kada to prestavlja njegov politički interes, ocijenjeno je iz Ministarstva finansija.
Ministarstvo finansija: Politički interes ispred Ustava i evropskih direktiva
Portal AnalitikaIzvor

Gvozdenović je ranije ocijenio da smanjenje poreske stope na sedam odsto na ugostiteljske usluge za hotele visoke kategorije ne stvara negativan finansijski efekat.

U reagovanju Ministarstva finansija navodi se da je dobro što se Gvozdenović oglasio „povodom neustavnog i suprotno evropskim standardima definisanog člana izmjena i dopuna zakona o porezu na dodatu vrijednost, predloženog od strane poslanika Demokratske partije socijalista (DPS)“.

„Upravo je Gvozdenović promoter te ideje, koja u privilegovan položaj stavlja njemu dobro poznatih 15-ak hotelijera, i to plaćanjem niže stope PDV od sedam odsto, dok ostalih oko 2.300 ugostitelja, 'kažnjava' sa plaćanjem stope PDV-a po stopi od 19 odsto“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je javnosti jasno da „kada to prestavlja politički interes Gvozdenovića, onda ustav i evropske direktive, nažalost, ne postoje“.

„Da njegov neformalni prdlog, pretočen u amandman poslanika DPS-a, čak nije imao ni podršku njegovog partijskog kolege, jasno je iz dopisa od 22. februara tekuće godine, koji mu je uputio njegov partijski kolega, a bivši ministar finansija Radoje Žugić“, kaže se u reagovanju.

Dodaje se da čak ni Žugić, u periodu dok je bio ministar, nije podržao taj predlog Gvozdenovića.

Izvor: Mina business

Portal Analitika