Zanimljivosti

Pričate sami sa sobom? Evo šta to znači

Navika pričanja samog sa sobom možda se čini suludim, ali to zapravo može da bude znak visoke inteligencije.
Pričate sami sa sobom? Evo šta to znači
Portal AnalitikaIzvor

U jednoj studiji  psiholozi Danijel Svigli i Gari Lupjan objasnili su da je pričanje samim sa sobom korisno i da su najpametniji ljudi na planeti redovno to činili dok su bili sami. 

Ako razgovarate sami sa sobom, to pokazuje da ste samopouzdani i da ste svjesni  da možete da računate samo na sebe, tvrde psiholozi. 

Prema studiji spomenutih psihologa, ovo su prednosti razgovaranja samog sa sobom: 

Mozak radi efikasnije 

U jednom eksperimentu psiholozi su zamolili 20 dobrovoljaca da odu u supermarket i nabrojali im šta sve treba da kupe. U prvom dijelu eksperimenta učesnici su bili dužni da zadatak obave u tišini, dok su u drugom dijelu ponavljali naglas šta treba da kupe. Ispostavilo se da su ponavljanjem naglas uspjeli da zapamte više proizvoda. 

Psiholozi ističu da ova metoda pomaže samo ako se radi o predmetima koji su poznati odranije. Recimo, znate da je banana žuta i ima određeni oblik, a ponavljanjem se aktiviraju određena vizualna svojstva u mozgu. Ali, ako ponavljate nešto što ne možete da vizualizujete, tada isti postupak može samo da vas uspori i zbuni. 

Organizuju se misli 

Pričanje naglas sa samim sobom itekako pomaže u organizovanju zbrkanih misli u glavi. Ako naglas izgovarate svoje probleme i slušate samog sebe - to će vam smiriti živce, tvrde psiholozi. Takođe, lakše ćete doneti važne i teške odluke, razjasniti neku problematičnu situaciju u životu itd. 

Lakše se dolazi do cilja 

Napraviti listu ciljeva i pokušati da ih ostvarite može da bude težak izazov. Tiho ponavljanje će ovaj proces učiniti lakšim i mirnijim, a vi ćete biti manje zabrinuti kada na tom putu naiđete na neki problem. Psiholozi navode da se ponavljanjem naglas mnogo bolje koncentrišemo na cilj, bolje se kontrolišu emocije i lakše se krene dalje kada dođe do problema, piše BrightSide.

 

b92.net

Portal Analitika