Crna hronika

Ko je kriv što je psihički bolesnik pretukao starca do smrti?

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju preuzelo je slučaj povodom smrti gluvonijemog starca Vuka Jaćimovića (76) iz Kostanice kod Bijelog Polja, koji je bio smješten u Domu starih u tom gradu, a koji je nakon 20 dana preminuo u bjelopoljskoj bolnici. Njega je stanar tog doma V. B. (42) pretukao 16. jula protivpožarnim aparatom u Domu za stara lica.
Ko je kriv što je psihički bolesnik pretukao starca do smrti?
Portal AnalitikaIzvor

Rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Rifat Hadrović potvrdio je za Dnevne novine da je slučaj preuzet od tamošnjeg Osnovnog državnog tužilaštva.

"Dostavljeni su spisi predmeta i u toku su izviđajne radnje. Očekujemo da stigne obdukcioni nalaz iz Podgorice o uzroku smrti Jaćimovića, nakon čega će se tužilaštvo odrediti u vezi daljih aktivnosti", kazao je Hadrović. Prema nezvaničnim informacijama, Osnovno tužilaštvo u Podgorici prikuplja obavještenja pod kojim uslovima je VB. koji je liječen od psihičkog poremećaja, omogućeno da bude stanar u Domu starih u Bijelom Polju.

Inače, pokojni Jaćimović je teško povrijeđen 16. jula oko 21,30 časova kada ga je V.B., sa kojim je bio smješten u istoj sobi u Domu starih u Bijelom Polju, brutalno pretukao.

Jaćimović je u napadu zadobio teške povrede, frakturu lobanje, hematom na glavi, prelome jagodične kosti i dva leđna pršljena. Nakon ukazane pomoći u Urgentnom bloku Opšte bolnice u Bijelom Polju, prevezen je u podgorički Klinički centar, dok je V. B. poslat na liječenje u Specijalnu psihijatrijsku kliniku u Dobroti.

Jaćimović je dva dana prije nego je preminuo upućen iz Kliničkog centra Crne Gore u bjelopoljsku bolnicu. Rodbina Jaćimovića nedavno je uputila peticiju nadležnim institucijama, kojom su tražili da se ispita čija je odgovornost za surove batine nemoćnog starca. V.B., koji je psihijatrijski slučaj, u Dom starih uputio je Centar za rad i socijalno staranje iz Danilovgrada, koji je u propratnoj dokumentaciji naveo da je „sposoban za kolektivni život i da je u dobroj remisiji" V.B. se prije toga nalazio na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici u Kotoru. 

cdm

Portal Analitika