Svijet

Hrvatski branitelji: Ne želimo novi rat, razgovarajte sa Srbijom

Predsjednici hrvatskih gardijskih ratnih jedinica i udruženja Specijalne policije, Dražimir Jukić i Josip Klem, zatražili su od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da im dogovori susret sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, prenio je portal Index.hr.
Hrvatski branitelji: Ne želimo novi rat, razgovarajte sa Srbijom
Portal AnalitikaIzvor

- Pozivamo predsjednicu Hrvatske da organizuje radni sastanak s gospodinom Vučićem, predstavnicima branitelja i ostalih zainteresiranih strana, kako bi se napokon počelo kvalitetno raditi na pronalasku nestalih i rješavanju novonastale situacije.

U saopštenju koje ovaj portal prenosi u cjelini se, između ostalog, navodi da uz političare, koji u svrhu svojih stranačkih kampanja podstiču huškačku ratnu retoriku tu su i udruženja koja pod maskom "promicanja ljudskih prava i suzbijanja fašizma svojim djelovanjem podstiču razvoj ekstremizma", jer im to omogućava opstanak i povlačenje enormnih sredstava.

- Takva udruženja svojim djelovanjem najviše su uticala na polarizaciju društva, razvoj ekstremnih grupa i ovu ratnu retoriku koju slušamo ovih dana, a nisu pokazale nikakve rezultate u pronalasku nestalih s jedne i druge strane, podsticanju zdravog dijaloga i smirivanju tenzija - navodi se u saopštenju.

Branitelji ističu da oni najbolje znaju kakve posljedice na pojedinca i društvo ostavljaju ratne traume i kako "nikako mi nismo ti koji podržavamo bilo kakve ekstremne istupe koji vode tim putem".

- Mi, hrvatski branitelji se zalažemo za politiku dijaloga, a ne za politiku prijetnji, ne podržavamo politiku zatvaranja granice kojoj smo imali priliku svjedočiti, a koja uništava ekonomiju i s jedne i s druge strane, ne podržavamo objave raznih registara niti bilo koji oblik političkog djelovanja koji vodi uništenju demokratskog društva i narušavanju odnosa među susjednim državama koju potenciraju političari i pojedina udruženja s jedne i druge strane u svrhu svojih sitnih interesa - navodi se u saopštenju.

 

Index.hr 

Portal Analitika