Region

Kremirana glumica Mira Stupica

Legendarna glumica Mira Stupica, koja je preminula 19. avgusta u 94. godini, kremirana je danas u 13 sati na beogradskom Novom groblju u prisustvu članova porodice, prijatelja i kolega.
Kremirana glumica Mira Stupica
Portal AnalitikaIzvor

Aplauzom uz pjesmu "Tiho, noći, moje zlato spava", od legendarne glumice oprostili su se predstavnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta i Udruženja dramskih umjetnika. 

Rođena je kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu, gdje su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji. 

Bila je članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja, kao i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i beogradskog Narodnog pozorišta, a veliki trag je ostavila i ulogama u Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu i Zvezdara teatru, kao i Crnogorskom narodnom pozorištu. 

Neke od njenih najznačajnijih uloga su Petrunjela u Držićevom "Dundo Maroju", Lucijeta u "Ribarskim svađama" i naslovna uloga u "Mirandolini" Goldonija, Grušenjka u predstavi "Braća Karamazovi" i Nastasja Filipovna u "Idiotu" Dostojevskog. 

Na filmu i televiziji odigrala je desetine uloga u saradnji sa značajnim rediteljima i velikim partnerima. 

Dobitnica je svih najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih nagrada za glumu, od Dobričinog prstena, tri Zlatna lovor vijenca sarajevskog Meša, dvije Sterijine nagrade, Zlatne arene, nagrade "Pavle Vujisić" za životno djelo i mnogih drugih. (B92)

Portal Analitika