Zanimljivosti

Evo zašto više nikad ne bi trebalo da sjedite prekrštenih nogu

Sjedenje prekrštenih nogu jedna je od najčešćih poza koju mnogi od nas zauzimaju mahinalno. Iako izgleda elegantno i seksi, rijetki znaju da ta poza može da ostavi ozbiljne posljedice na naše zdravlje i tijela.
Evo zašto više nikad ne bi trebalo da sjedite prekrštenih nogu
Portal AnalitikaIzvor

Iako žene koje sjede prekrštenih nogu mnogima izgledaju atraktivno, postoji nekoliko stvari koje se mogu dogoditi vašem tijelu ako tako prečesto sjedite.

Zadržavanje iste poze satima može dovesti do hroničnog stanja nazvanog paraliza peronealnih nerava. Upravo će ova poza najvjerovatnije dovesti do tog stanja, tvrdi Brightside.

Nekoliko studija iz 2010. godine pokazalo je da ako duže vrijeme sjedite prekrštenih nogu, vaš krvni pritisak će porasti. Čak i ako inače nemate problema s krvnim pritiskom, izbjegavanje sjedenja u ovoj poziciji pomoći će vam u sprječavanju problema s cirkulacijom. Kad prebacite jedno koljeno iznad drugog, krv iz nogu krene prema prsima, zbog čega kroz srce prođe veća količina krvi što povećava krvni pritisak. Moguće je i da se krvni pritisak podiže zbog izometričke vježbe mišića nogu - kad se vaši zglobovi ne pomijeraju, a mišići ne mijenjaju dužinu. Zbog toga prekrštanje nogu kod gležnjeva nema isti efekt kao prekrštanje koljena.

Ovaj položaj može dovesti i do karlične neravnoteže. Dugotrajno ukrštanje nogu može da prouzrokouje skraćivanje mišića s unutarašnje strane bedara i produžavanje onog s vanjske strane, zbog čega vaši zglobovi mogu da se izmjeste.

Navika sjedenja prekrštenih nogu povećava i rizik razvoja proširenih vena. Iako na to najviše utiču geni, i često prekrštanje nogu može da dovede do upala pritisnutih vena. U krvnim sudovima postoje sitni ventili koji sprječavaju da krv teče u pogrešnom smjeru, a kad su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi, zbog čega se krvni sudovi sužavaju i slabe. To može da dovede do oticanja vena i izliva krvi u okolno tkivo.

Osim toga, sjedenje s prekrštenim nogama duže od tri sata može da dovede do pogrbljenog držanja, bolova u donjem dijelu leđa i vratu, te bolovima u kukovima.

Izvor i foto: Index.hr/G.Ba./Instagram/123rf

Portal Analitika