Društvo

Majke iz Rožaja i večeras preko puta Vlade

Majke iz Rožaja i večeras su kod Vlade Crne Gore, ovaj put preko puta, na trotoaru pored ulice, s obzirom na to da nam ne dozvoljavaju da budemo ispred ulaza Vlade, saopštila je Predstavnica majki iz Rožaja, Zeliha Murić.
Majke iz Rožaja i večeras preko puta Vlade
Portal AnalitikaIzvor

- Iako smo svjesne svih posledica, poručujemo svima da nećemo odustati od naših prava i zahtjeva, pa kada bi na ulici spavale - dodala je ona.

Murić dalje navodi kako su se majke iz Rožaja danas pismeno obratile i Delegaciji Evropske unije u Podgorici, te od njih zatražili da izvrše pritisak na Vladu i institucije „da poštuju zakon koji je izglasan u Skupštini“ i da ih Vladine institucije „sprovode na valjan način, poštujući pravo svakog građanina da ostvari svoje pravo u skladu sa zakonom i Ustavom Crne Gore“.

- Od Vlade Crne Gore tražimo da donese uredbu kojom bi se priznalo pravo svim majkama da ostvare pravo na naknadu po osnovu rodjenja troje i više djece, ako posjeduju bilo kakve dokaze, da su se više od 15 godina vodile kao nezaposlena lica na Zavodu za zapošljavanje, takođe da uredba reguliše da majke koje imaju više od 65 godina i koje su silom zakona brisane sa evidencije Zavoda za zapošljavanje takođe prizna pravo na naknadu, ako su se vodile na više od 15 godina. Mi smo spremne da idemo do kraja i ne odustajemo od naših zahtjev, a koje može jedino Vlada Crne Gore da ispuni sa jednom uredbom. Kada je donosila uredbu kojom su uzimali od građana milione, onda je Vlada tu uredbu odmah donijela, a kada treba da pomognu građanima da ostvare ono što im zakonom pripada, onda je teško donijeti tu uredbu. Uredba se donosi zbog onih iz institucija koji nijesu radili svoj posao u skladu sa zakonom i uredbom Vlada Crne Gore treba da ispravi njihovu grešku - dodaje Murić.

U ime majki iz Rožaja ona poziva Vladu da donese uredbu, te najavljuje da će tog trenutka one „otići svojim kućama kod svoje djece gdje će dokazati da im pripada naknada po osnovu rođenja troje i više djece“.

- Do tada nećemo odustati, bez obzira što nas svi prebacuju i lažu. Mi ćemo biti istrajne u našim zahtjevima - zaključuje Murić.

Portal Analitika