Društvo

Jenjava bolest kvrgave kože, 177 slučaja plavog jezika

Podaci sa terena i rezultati laboratorijskih analiza tokom posljednjih dana ukazuju da u Crnoj Gori bolest kvrgave kože goveda polako jenjava. Specijalistička veterinarska laboratorija u posljednja četiri dana potvrđuje na dnevnom nivou prosječno oko 20 novih slučajeva bolesti, dok je registrovano 177 slučajeva plavog jezika, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.
Jenjava bolest kvrgave kože, 177 slučaja plavog jezika
Portal AnalitikaIzvor

- Najveći broj slučajeva bolesti kvrgave kože i dalje se registruje na području opština: Berane, Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje. Do danas je laboratorijski u Crnoj Gori potvrđeno 532 slučaja oboljelih goveda. Bolest plavog jezika do danas je potvrđena kod ukupno 177 preživara, od čega na 174 ovce i tri krave. Najveći broj slučajeva registrovan je na područjima opština: Podgorice, Nikšića i Cetinja - stoji u saopštenju.

Oni dalje navode kako je broj novih slučajeva bolesti znatno je manji, što upućuje na zaključak da daju rezultate mjere koje se intenzivno preduzimaju na terenu

- Prema preliminarnim analizama, podaci pokazuju da je vakcinacija efikasna. Potvrde bolesti su kod onih životinja kod kojih period od vakcinacije nije duži od 10 dana. Podsjećamo da je za staranje imuniteta potrebno od 14 do 21 dan. Uz vakcinaciju, veoma je bitno što se efikasno sprovode mjere otkrivanja i eliminisanja zaraženih grla, koje sprovode stručne veterinarske ekipe i komisije Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uz podršku lokalnih uprava. Podsjećamo i da je vakcinacija goveda na teritoriji Crne Gore završena. Pozivamo vlasnike čija goveda iz bilo kog razloga nijesu vakcinisana, da je njihova zakonska obaveza da pozovu lokalne veterinarske ambulante i obavjeste ih o lokaciji na kojoj se goveda nalaze, kako bi i ova goveda bila vakcinisana što je prije moguće - dodaju iz Uprave.

Takođe navode kako najavljena akcija vakcinacije „lutajućih“ goveda na primorju nije bila uspješna. Iako je Uprava obezbijedila vakcine, kamion za eventualno potrebni transport goveda i stavila na raspolaganje pet veterinara, pojedine opštinske službe, i nakon više apela, nijesu odazvale zakazanoj akciji.

- Bolest plavog jezika do danas je potvrđena kod ukupno 177 preživara, od čega na 174 ovce i tri krave. Najveći broj slučajeva registrovan je na područjima opština: Podgorice, Nikšića i Cetinja. Veterinarske ekipe su na terenu i intenzivno preduzimaju propisane mjere suzbijanja ove bolesti. Podsjećamo da se ni bolest plavog jezika ne prenosi na ljude. Od ove bolesti obolijevaju samo preživari, najčešće ovce, a rjeđe koze i goveda. Bolest se isključivo prenosi insektima iz roda Culicoides. Bolest plavog jezika se ne liječi, ali životinje često mogu da prebole bez posljedica. U nekim slučajevima virus izaziva oboljenje sa vrlo izraženim kliničkim znacima koji mogu izazvati i uginuće životinja - navodi se u saopštenju.

Portal Analitika