Abiznis

Šehović: Crna Gora mora da obezbijedi energetsku nezavisnost

Crna Gora mora da obezbijedi energetsku nezavisnost jer će tako i ekonomski ali i politički biti nezavisna, ocijenio je u emisiji “U žiži“ poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović koja se emituje večeras u 21h na TV Pink M.
Šehović: Crna Gora mora da obezbijedi energetsku nezavisnost
Portal AnalitikaIzvor

Kaže da su potpisivanjem Ugovora sa italijanskom kompanijom A2A stvorene pretpostavke za postizanje energetske efikasnosti a protivnici izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja imaju veliki finansijski interes da se taj projekat ne realizuje.

“Radi se o debelom finansijskom interesu jer uvoznički lobi koji ih je unajmio da pokušaju da opstrukcijom spriječe državu da izgradi Drugi blok zapravo imao debeo finansijski interes budući da država Crna Gora trenutno uvozi električnu energiju od strane kompanija koji se time bave. U slučaju da uspiju u naumu da opstruiraju gradnju drugog bloka njihovi računi bili puniji za višemilionske iznose”, poručio je Šehović.

Prema ocjeni predsjednika opštine Pljevlja Mirka Đačića, izgradnjom drugog bloka Termoelektrane biće riješen i problem zagađenosti vazduha.

“Stanje se trajno i na najstabilniji mogući način može popravitii može riješiti isključivo implementacijom integralnog projekta toplifikacije da bi prestalo da radi 4 hiljade individualnih ložista i sve kotlarnice koje rade na ugalj“, kaže Đačić.

Crna Gora mora da ima optimalan balans i ispuni uslove na svom evropskom putu a koji se tiču učešća obnovljivih izvora energije, kaže poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović.

To, prema njegovoj ocjeni može učiniti na dva načina.

“Jedan koji je, čini mi se normalan i realan a to je da država ulaže u gradnju velikih hodroenergetkih objekata i da ostvari taj balans koji će biti narušen, u onom posebnom smislu, sa gradnjom drugog bloka Termoeletrane. Drugi način jeste ulaganje u male obnovljive izvore”, poručio je Damjanović.

(skalaradio.com)

Portal Analitika