Politika

SNP: Vlada krivac za propast Rudnika uglja

Isključivi krivac za propast Rudnika uglja Pljevlja je Vlada, odnosno poslušnički odnos većine kadra Demokratske partije socijalista (DPS) u tom preduzeću, kojima su lični interesi iznad narodnih, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).
SNP: Vlada krivac za propast Rudnika uglja
Portal AnalitikaIzvor

Iz pljevaljskog Opštinskog odbora SNP-a saopšteno je da je činjenica da loše stanje u Rudniku uglja nije posljedica trenutnih okolnosti, već decenijske pogubne poslovne politike te kompanije vođene dirigentskom palicom upravljačke strukture čije je čelne ljude postavila Vlada. 

“Sve je počelo odustajanjem od prodaje pljevaljskog uglja na širokom tržištu što je značilo gubitak dobrog dijela čistih prihoda i oslanjanje isključivo na isporuke uglja Termoelektrani u čemu je, zbog navodnih viših državnih interesa, Rudnik uglja uvijek bio na gubitku. Rudnik treba da radi za Crnu Goru i za narod Pljevalja, a ne protiv njih”, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su ocijenili da se trenutno žalosno stanje u Rudniku uglja u potpunosti uklapa u ideju o eliminaciji te kompanije kao samostalnog privrednog subjekta i njegovo utapanje u Elektroprivredu (EPCG). To je, uostalom, bio i glavni uslov za pristanak italijanske A2A na nastavak priče sa Vladom o izgradnji drugog bloka Termoelektrane. 

“Sada postoji ozbiljna opasnost za budžet Pljevalja, jer će broj zaposlenih u Rudniku biti upola manji, pošto će prihodi od koncesione naknade za ugalj biti dovedeni u pitanje”, rekli su iz SNP-a. 

Lokalna uprava izgubiće, kako su dodali, i druge prihode po osnovu nestanka tako velike kompanije sa sjedištem u Pljevljima, i tako će, definitivno, biti sahranjena svaka nada da će Rudnik uglja ikada platiti sve ono što je dužan Pljevljima po osnovu devastacije prostora, formiranja divljih deponija, izbjegavanja rekultivacije terena i zagađenja ukupne pljevaljske biosfere. 

“Ove nepobitne činjenice svaki Pljevljak treba da ima na umu i onog trenutka kada bude zaokruživao broj na glasačkom listiću na predstojećim parlamentarnim izborima, jer je jasno da je politikom DPS-a ova sredina dovedena na najniže grane i da bi svaki glas za tu partiju bio protiv budućnosti Pljevalja i bilo kakve šanse za oporavak ove sredine”, zaključuje se u saopštenju.

(Mina biznis)

Portal Analitika