Zanimljivosti

Polovina roditelja u Britaniji daje alkohol četrnaestogodišnjacima

Ispitivanje kompanije "Churchill Home Insurance" koje je uključilo hiljadu roditelja pokazuje da polovina roditelja dopušta djeci uzrasta od 14 godina da konzumira alkohol, dok 34 odsto ispitanika koristi piće kao nagradu za dobro ponašanje.
Polovina roditelja u Britaniji daje alkohol četrnaestogodišnjacima
Portal AnalitikaIzvor

Alkohol kod kuće nije nezakonit za djecu uzrasta od pet i više godina, ali Vlada kaže da su djeca mlađa od 14 godina koja piju u riziku od zdravstvenih oboljenja. Zašto onda mnogi roditelji to dozvoljavaju?

Ana Atkins je majka petoro djece i autor knjige "Odgajanje djece za zabavu: Vjerujte svojim instinktima i uživajte u djeci". Ona svom djetetu od osme godine povremeno daje gutljaje vina, omogućavajući ćerki da izgradi čulo ukusa. Njena ćerka sada ima 13, a dozvoljeno je malo vina „ako slave“. Atkinsonova smatra da je pravi pristup „ono što roditelji procjene“.

Heder Viterington, 47-godišnja socijalna radnica prvi put je probala alkohol sa 10 godina: 
„Moja porodica je iz Irske, tako da je to u našoj kulturi. Sjećam se porodičnih okupljanja kada sam imala 10 godina, ljudi su me zadirkivali da uzmem brendi, očekujući da kažem ne. Ali moj tata bi onda rekao 'Da, popiće jedan' i dao bi mi martini i limunadu umjesto toga“.

Heder kaže da ima tri člana porodice koji su imali problema sa alkoholom i da je bila podstaknuta da ne slijedi njihov primer, dodajući da njen suprug Ričard i ona dozvoljavaju svom 15-godišnjem sinu Kejlemu da pije gutljaje piva i vina od 10. godine.

Danas Kejlem dijeli flašu piva sa ocem, dok gledaju fudbal ili peku roštilj.

„On je sada zreliji u vezi sa alkoholom, za razliku od njegovih drugova. Sve vidi kao oni, s tim da djeca koja nisu pila kada su bila mlađa sada traže da probaju novo piće i da se napiju“.

(RTS)

 

Portal Analitika