Abiznis

Radnici Brodogradilišta najavljuju radikalizaciju protesta

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju najavili su da će naredne sedmice radikalizovati proteste ukoliko im ne budu isplaćene otpremnine u iznosu od 4,08 miliona eura.
Radnici Brodogradilišta najavljuju radikalizaciju protesta
Portal AnalitikaIzvor

Iz Sindikata Brodogradilišta saopšteno je da radnici i penzioneri zahtijevaju od ministarstava saobraćaja i pomorstva i finansija da im što prije isplate otpremnine, na šta ih obavezuje odluka koju je Vlada usvojila u junu, prenosi Radio Jadran.

“U suprotnom radnici Brodogradilišta će radikalizovati proteste”, navodi se u saopštenju Sindikata preduzeća.

Predsjednik Sindikalne organizacije Mladen Krivokapić kazao je za Radio Jadran da će do radikalizacije sigurno doći naredne sedmice, ukoliko ne dobiju otpremnine od 4,08 miliona eura. 

“Novac od prodaje doka je u stečajnoj masi i trebalo je da ga dobijemo onda kada su nam isplaćene zaostale zarade i druge naknade. Ne bismo da otkrivamo šta ćemo radikalno preduzeti, ali znam da je svaki protest bolan”, rekao je Krivokapić.

On je dodao da to neće ugroziti proces privatizacije Brodogradilišta, ali i da radnici neće ni sjedeti "skrštenih ruku".

Radnici su se prije desetak dana obraćali premijeru Milu Đukanoviću i ministrima finansija i saobraćaja i pomorstva, Rašku Konjeviću i Ivanu Brajoviću, ali odgovor još nijesu dobili. 

Zaposleni u Brodogradilištu u međuvremenu su organizovali i protest upozorenja, a od Konjevića su preko medija obavješteni da je njegov resor, za razliku od Ministarstva saobraćja i pomorstva, ispunilo sve zaključke Vlade.

Nakon više od godinu otkako je u Brodogradilištu uveden stečaj i počela prodaja imovine te kompanije, radnici prijete radikalizacijom protesta zbog neisplaćenih otpremnina.

Nakon prodaje velikog doka, radnici očekuju da Vlada, u skladu sa junskim zaključcima, isplati otpremnine za 192 radnika i 64 penzionera. 

Radnici su, kako tvrde u Sindikatu, spremni da nastave remont velikog doka prije nego što otplovi novom vlasniku u Litvaniju. Oni održavaju opremu i manja plovila koja su se zatekla u kompaniji u trenutku stečaja. 

Prema riječima Krivokapića, u nedjelju su spriječili da potone stara barkasa Explorer, drveni brod deplasmana 69,5 tona, dugačak 22 metra, izgrađen 1985. godine u brodogradilištu Punat na ostrvu Krk. 

“Barkasa je trula i počela je da popušta, a u njoj se nalazi više tona starog ulja. Intervencijom radnika spriječili smo da ne potone i sada bi je trebalo nekako izvući vani. Nećemo dozvoliti ekološkki incident”, rekao je Krivokapić.

(Mina biznis) 

Portal Analitika