Region

Funkcioner HDZ-a prepisao 70 odsto diplomskog?

Zamjenik predsjednika HDZ-a Hrvatske Milijan Brkić žali se na odluku suda, prema kojoj je prepisao 70 odsto diplomskog rada, uz objašnjenje da u doba kada je prepisivao nije bilo zakonske kazne za takva djela.
Funkcioner HDZ-a prepisao 70 odsto diplomskog?
Portal AnalitikaIzvor

Brkić je podnio žalbu na odluku Visoke policijske škole kojom se od njega traži da u roku od godinu dana napiše novi diplomski rad ukoliko želi da zadrži zvanje diplomiranog kriminaliste. 

Ustanovljeno je da Brkićev diplomski "nije potpuni plagijat", nego je "prepisano oko 70 odsto rada", pa se Brkiću ukazala nova prilika da zadrži diplomu. 

Njegovu žalbu razmatraće dekan Visoke policijske škole. Ukoliko je odbaci, Brkiću još uvijek preostaje mogućnost žalbe Upravnom sudu. 

Osnova Brkićeve žalbe je činjenica da 2011. godine, kada je rad nastao, za plagijat u pravilnicima i zakonu nisu bile predviđene nikakve sankcije. To je već druga žalba koju zamjenik predsjednika HDZ-a podnosi na odluke u vezi sa spornim diplomskim radom. 

Upravni sud u Zagrebu prošle godine poništio je odluku Visoke policijske škole o oduzimanju stručnog zvanja Milijanu Brkiću, a kao razlog navedena je "proceduralna greška". 

Naime, odluku o poništenju diplomskog rada donio je tada dekan, a ne stručno vijeće koje je to trebalo da učini prema važećem poslovniku.

Brkićev plagijat je jedna od poznatijih afera u hrvatskoj politici posljednjih godina, pošto se radi o drugom čovjeku po snazi u, još uvijek, vladajućem HDZ-u i, kako mnogi tvrde, o osobi koja odlučuje o kadrovima stranke.

(Srna)

 

Portal Analitika