Svijet

Šoflin: Svinjske glave na granicama za odvraćanje migranata

Mađarski poslanik u Evropskom parlamentu Đerđ Šoflin predložio je da se na granicama Mađarske postave svinjske glave koje bi trebalo da navedu migrante da odustanu od pokušaja ulaska u tu zemlju. Vlada u Budimpešti je u posljednje vrijeme kritikovana zbog svog oštrog stava prema priihvatu migranata, a nedavno su na društvenim mrežama objavljene fotografije na kojima se vide strašila na granici, koja bi trebalo da odbiju migrante, piše britanski Indipendent.
Šoflin: Svinjske glave na granicama za odvraćanje migranata
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na kritike povodom taktika te vrste, Šoflin, inače član desničarske stranke Fides, napisao je na Tviteru: „Prikaz ljudskih lica je nešto što je u islamu zabranjeno. Svinjske glave bi ih efikasnije odbile“.

Na to mu je Endrju Štrelajn iz organizacije „Hjuman rajts voč“ odgovorio: „Vaše riječi su odvratne. Tako nešto bih očekivao od nekih anonimnih neonacističkih “trolova”, ali vi ste poslanik u Evropskom parlamentu, pa se tako i ponašajte“.

Mađarska je na svojim granicama postavila ogradu da bi spriječila ilegalni ulazak migranata, a od 177.135 zahtjeva za azil tokom 2015. godine, mađarske vlasti su odobrile samo 146, pokazuje zvanična statistika.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika