Svijet

SAD osudile napad na svadbi u Turskoj, nude pomoć Ankari

Bijela kuća danas je osudila napad na svadbi u Turskoj i saopštila da će potpredsjednik SAD Džozef Bajden razgovarati sa zvaničnicima o borbi protiv terorizma za vrijeme posjete Turskoj ove sedmice.
SAD osudile napad na svadbi u Turskoj, nude pomoć Ankari
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Počinioci ovog varvarskog akta su cinično i kukavički kao metu napada izabrali svadbu, usmrtivši i ranivši desetine ljudi", naveo je u saopštenju portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi i da će potpredsjednik SAD Džozef Bajden, tokom ove sedmice posjetiti Tursku i razgovarati o borbi protiv terorizma.

"SAD snažno osuđuju jučerašnji gnusni napad. Stojimo uz našeg saveznika i partnera Turske i potvrđujemo posvećenost porazu zajedničke prijetnje terorizma", naveo je u saopštenju portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner.

Mnogi evropski zvaničnici, takođe su putem Tvitera osudili napad, a među njima komesar EU za proširenje Johanes Han, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i predsjednik Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da je bombaš samoubica koji je izveo napad na svadbi u gradu Gazijantep imao između 12 i 14 godina, javila je turska televizija NTV.

Turski predsjednik je na konferenciji za novinare u Istanbulu ponovio da je za taj napad najvjerovatnije odgovorna Islamska država, prenio je Rojters.

Portal Analitika