Politika

Cdu osuđuje izjave i tvrdnje Fatmira Velijua

Crnogorska demokratska unija osuđuje izjave i tvrdnje kontroverznog albanskog političara koji je na čelu Pokreta za Ujedinjenu Albaniju Fatmira Velijua.
Cdu osuđuje izjave i tvrdnje Fatmira Velijua
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Crnogorska državna teritorija je crnogorska i tu ne može i neće biti promjena. Pomenuti gospodin iz Albanije i njegova duhovna braća iz drugih okolnih zemalja, koji promovišu velikodržavne projekte, mogu da pričaju koliko hoće. Jača je Crna Gora od njihove uzaludne priče. Tome će, pored ostalog, sigurna brana biti i naš ulazak u NATO. Toga treba da budu svjesni svi - i u Crnoj Gori, i van nje. Zato je okončanje uključivanja Crne Gore u Alijansu proces od istorijskog značaja, koji treba da bude potvrđen i u crnogorskom parlamentu", jasni su u Cdu-u.

S druge strane, dodaju oni, provokacija nezvanog gosta iz Albanije, poslužila je predsjedniku partije DEMOS da, između ostalog, kaže da je Crna Gora "država koja je bez elementarnog jedinstva" i zemlja koja "dramatično puca po nacionalnim šavovima“.

"Briga" Lekića za našu zemlju i njenu koheziju je legendarna. On "brani" Crnu Goru i "čuva" njeno zajedništvo tako što ne glasa na referendumu, tako što ne priznaje genocid u Srebrenici, tako što napada crnogorsku vanjsku politiku, koja je najbolji dio Vladine politike. On se takmiči sa Albinom Kurtijem i Ramušom Haradinajem ko je veći "patriota" kad su granice u pitanju. Sada koristi jednu marginalnu ličnost, koja iznosi neprihvatljive i opasne teze, kako bi promovisao stavove i politiku koja je doživjela zasluženi poraz u svim gorepomenutim slučajevima. Da ne pominjemo da Lekić izuzetno pazi da se ne oglasi povodom velikosrpske politike, a još manje da dovede u pitanje poruke koje u posljednje vrijeme stižu iz Moskve. To se ili ignoriše, ili, manje ili više vidljivo, hvali!", ističu u Cdu-u.

Kako su naglasili, Lekiću je svojstveno dušebrižništvo za Prevlaku, a vrlo je "hrabar" kada se oglasi opozicija sa Kosova ili marginalci iz Albanije.

"Jača je Crna Gora od raznih Velijua, Šešelja i sličnih, a Lekić i njegovi saborci, srećom, nijesu i neće biti ti koji će čuvati i braniti crnogorske nacionalne i državne interese", poručuju u Cdu-u.

Portal Analitika