Politika

LEKIĆ: Posjeta Velijua indikativan incident

Turneja po Crnoj Gori javnog zagovornika oduzimanja crnogorske teritorije, Fatmira Velijua, indikativan je incident, ocijenio je u izjavi dostavljenoj agenciji Mina lider Demosa, Miodrag Lekić.
LEKIĆ: Posjeta Velijua indikativan incident
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Veliju, predsjednik Pokreta za Ujedinjenu Albaniju, održao je u subotu, u mjestu Spinje nadomak Tuzi, promociju svoje knjige “Velika Albanija”.

Lekić je naveo da, po svemu sudeći avanturistički duh tog posjetioca i distanca crnogorskih političara albanske nacionalnosti prema njemu, govori dobrim dijelom i o neozbiljnosti te misije koju, kako je kazao, ipak ne treba potcijeniti.

„Saopštene pretenzije se uklapaju u stanje crnogorske države koja je bez elementarnog jedinstva, zemlje koja u nedostatku pravih i kohezionih vrijednosti puca po mnogim šavovima, primarno socijalnim, a isto tako dramatično i nacionalnim“, ocijenio je Lekić.

Prema njegovim riječima, evidentne diobe u crnogorskom društvu, sve izraženije etnocentrične kulture i načini života, jesu uvod u pralelne svijetove na teritoriji jedne male države.

Ipak, smatra Lekić, glavni generator razjedinjenog života, neozbiljnog posmatranja unutrašnjih dioba koje otvaraju prostor za inostrane pretenzije, jeste nedorasla kasta na vlasti.

„Vladajuća elita čak nastoji da na diobama vlada, da ih zapravo politikanski koristi, dugoročno na štetu jedinstva i budućnosti zemlje. Njen cilj je sklapanje koalicije koja omogućava produžetak nekontrolisane vlasti, najmanje se interesujući za realan, dakle životni položaj nacionalnih manjina“, naveo je lider Demosa.

Kako je kazao, takav odnos vlasti otvara prostor za strane mešetare u saradnji sa domaćim, „što sve, razumije se, brine građanje koji još imaju nadu u konstituisanje Crne Gore kao ozbiljne i jedinstvene države sa ozbiljnom elitom u stanju da vodi politiku integracije svih građana, a koja ne bi bila asimilacija nijedne nacionalne zajednice“.

„Vođenje države dosadašnjom politikom uskih interesa na dvoru i oko njega, zemlja postaje zbir etničkih pluraliteta bez vrijednosnog jedinstva i državne samosvijesti, što sve više stimuliše rast stranih pretenzija sa ovdašnjim prikrivenimi ili otvorenim pristalicama – potencijalno, velike Albanije, velike Srbije, Velike Turske ili Bosne, velike Hrvatske“, naveo je Lekić.

Očigledno je, smatra on, da „poslovno ideološki projekat mafijaško-dukljanke države, inače Đukanovićev drugi projekat nakon onog velikosrpskog čiji je bio udarna pesnica u Crnoj Gori, nema snage, zbog svoje kompromitacije i ucjenjenosti spolja i iznutra, da se suprostavi daljoj kulturnoj, životnoj, sada sve otvorenije i političkoj dezintegraciji zemlje“.

„Zato među teškim nasleđem Đukanovićeve vladavine, pored ekonomski opustošene i kriminalizovane zemlje, ostaje i pitanje razjedinjene države, idealne za avanturiste, poput poslednjeg gosta iz Albanije, avanturiste jasnih i iskrenih planova, koji, po izostatku bilo kakve reakcije, očigledno nije zasmetao nikome iz vlasti“, kazao je Lekić.

Mina

Portal Analitika