Svijet

Djeca rata, tragična slika svijeta u kom živimo

Slika sirijskog mališana Omrana je postala simbol rata u Siriji. Humanitarne organizacije ističu da postoje hiljade sličnih priča ranjene ili ubijene djece.
Djeca rata, tragična slika svijeta u kom živimo
Portal AnalitikaIzvor

UNICEF navodi da je u Siriji od početka rata rođeno oko 3,7 miliona djece. Ta djeca ne znaju šta je normalna svakodnevica, bez pucanja, udara granata, straha i bježanja u skloništa. UNICEF takođe navodi da je ratom pogođeno ukupno 8,4 miliona djece, 80 posto sve djece u zemlji - bila ona u Siriji ili u izbjeglištvu u nekoj drugoj zemlji.

Jedan mali dječak kao simbol rata

Potresna slika dječaka Omrana koji krvav, pokriven prašinom i vidno zbunjen sjedi na stolici u kolima hitne pomoći u Alepu, postala je najnoviji simbol rata u Siriji. Mediji iz čitavog svijeta su izvještavali o tom petogodišnjaku koji je spašen iz ruševina.

"Iste noći smo i drugu malu decu izvlačili iz ruševina na istoku Alepa. Da to nismo uradili, oni bi umrli", kaže za njemačku novinsku agenciju dpa Ibrahim al-Hadž iz humanitarne organizacije "Bijele kacige" koja je bliska sirijskoj opoziciji.

"Posao postaje sve teži"

On i njegove kolege moraju stalno da gledaju prizore ranjene ili ubijene djece. "Ja svijetu mogu samo poručiti da u Alepu svaki dan vidimo mnogo Omrana", kaže taj humanitarni radnik. "Naš posao postaje svakim satom sve teži."

Prema navodima Sirijske opservatorije za ljudska prava smještene u Velikoj Britaniji, od 2011. je u ratu u Siriji ubijeno više od 14.700 djece. Većina djece je ubijena tokom bombaških napada, mnogi su umrli od gladi ili zbog loših medicinskih uslova u okupiranim područjima, navodi ova opservatorija bliska sirijskoj opoziciji sa velikom mrežom informanata. Djeca stradaju i u napadima otrovnim gasom, dodaje se. Prema navodima humanitarne organizacije "Save the Children" (Spasite djecu), 35 posto žrtava u Alepu pod opsadom su djeca.

Pomagati uz opasnost po život

Humanitarna organizacija "Bijele kacige", ima četiri uporišta iz kojih danonoćno šalje svoje ljude u akcije spasavanja. Komuniciraju putem voki-tokija zato što je mobilna mreža ekstremno loša, kaže al Hadž i dodaje da u danima u kojima se bombarduje, borbeni avioni izvrše i više od 40 vazdušnih napada.

Često su pomagači i sami tada u životnoj opasnosti, priča taj humanitarac. 47 "Bijelih kaciga" je već ubijeno, dok ih je 95 ranjeno. Hitni pozivi ih, osim toga, često odvode u porušena područja koja veoma dobro poznaju - jer su to njihove sopstvene kuće i zgrade, ističe al-Hadž.

Humanitarni radnici i oko 300.000 stanovnika pod opsadom na istoku Alepa, nadaju se primirju koje je najavila Rusija. Moskva je predložila da se od sljedeće sedmice pridržava zahtjeva UN za primirjem u trajanju od 48 sati sedmično. Do sada je Rusija najavljivala dnevni prekid vatre u trajanju od tri sata, ali se toga ustvari nije pridržavala.

Izvor: DW/b92.net

Portal Analitika