Abiznis

Budva: Sezona bolja, čekaju zvanične izvještaje

Prema podacima kojima raspolaže Turistička organizacija opštine Budva, a koji se odnose na petak u Budvi boravi 42.139 registrovanih turista, što je za osam odsto više u odnosu na prošlu godinu. Stranih gostiju je 39.839 dok je domaćih 2.300.
Budva: Sezona bolja, čekaju zvanične izvještaje
Portal AnalitikaIzvor

Kako su Pobjedi rekli iz PR službe TO Budva, hotelski kapaciteti su skroz popunjeni tokom čitave glavne turističke sezone (jul, avgust), a broj gostiju u privatnom smještaju opada krajem avgusta, što je karakteristično za svaku godinu jer je kraj godišnjih odmora, početak školske godine i slično.

Ocjene

- Prema ocjenama turističke privrede našeg grada, posebno hotelijera, godina u kojoj se nalazimo svakako je jedna od uspješnijih. U većini objekata je primijetan rast broja gostiju, što samo potvrđuje tezu da morate uložiti puno truda, ali i znanja i usaglašavati se sa savremenim trendovima potražnje, uz pravilnu cjenovnu politiku, ukoliko želite da postignete uspjeh - kazali su iz PR službe TO Budva.

Oni dodaju da je o generalnoj procjeni još rano govoriti, jer treba sačekati podatke MONSTAT-a koji će zaokružiti devetomjesečni period ove godine.

- U pojedinim hotelima, kao što su objekti „Montenegro stars hotels group“ finansijski rast je značajniji od pet odsto, ali ćemo, naravno, sačekati i njihove izvještaje. Turistička organizacija o finansijskim efektima može govoriti samo sa pozicije naplate boravišne takse, koja je u ovom trenutku bolja u odnosu na prethodnu godinu - naglašavaju iz PR službe.

Struktura gostiju kako navode je slična strukturi posljednjih godina. Dominiraju gosti iz Rusije i bivših država SSSR-a, u hotelima borave i gosti iz Francuske, Belgije, Holandije, Velike Britanije, Njemačke, Izraela, Albanije, Slovačke, Kine…

- Ovih dana je primjetan porast broja gostiju iz Italije. U privatnom smještaju dominiraju gosti iz Srbije i Rusije, slijede Ukrajina, Bjelorusija i države regiona. U hotelima HG „Budvanska rivijera“ čak 35 odsto gostiju čine državljani Evropske unije – rečeno je Pobjedi.

(Opširnije čitajte u današnjem broju Pobjede)

Foto: N1

Portal Analitika