Politika

Veliju: Ne očekujem podršku političara u CG

Albanski političar, istoričar i lider "Pokreta za ujedinjenu Albaniju", Tahir Veliju, promovisao je knjigu "Platforma za ujedinjenu Albaniju", u mjestu Bratilja kraj Tuzi. Ne očekuje podršku od crnogorskih političara, jer, kako kaže, većinu albanskih partija u Crnoj Gori kontrolišu partije koje su na vlasti. Predstavnici albanskih partija u Crnoj Gori, koje je TVCG kontaktirala, nijesu željeli da komentarišu boravak Tahira Veliju u našoj zemlji.
Veliju: Ne očekujem podršku političara u CG
Portal AnalitikaIzvor

"Poruka moje knjige je mirovna ponuda svim susjednim zemljama da stvorimo ujedinjenu albansku državu na Balkanu", kazao je Veliju u Tuzima.

Veliju je ranije na Fejsbuku objavio fotografiju iz Tuzi, u čijem opisu piše "Tuzi, Albanija". 

"Nema ništa opasno u mojoj knjizi. Sve predstavljeno u njoj je prema međunarodnim konvencijama i pravnim aktima. Pokret za ujedinjenu Albaniju smatra da ta ideja ne treba da se smatra prijetnjom od strane komšija, već kao prilika da se osigura dugotrajni mir i stabilnost na Ilirskom poluostrvu", rekao je on.

On je optužio Grčku i Srbiju, koje su mu zabranile ulaz na njihovu teritoriju, da su "zaglavljene u prošlosti" i "da treba da upute izvinjenje zbog genocida nad Albancima koji su počinili".

Veliju je žestoki zagovornik ujedinjavanja svih "albanskih teritorija" u ujedinjenu Albaniju u koju bi se "uklopili" Tuzi kao centar Malesije, Petnjica, Berane, Plav, Pljevlja, Bijelo Polje, Gusinje, Bar i Ulcinj.

Ranije je, takođe, rekao da "ne očekuje probleme pri ulasku ili izlasku iz Tuzi, ili bilo koje druge albanske teritorije koja je pod Crnom Gorom". 

Podsjetimo, prije tri godine je direktor Instituta za regionalne prognoze iz Tirane Kočo Danaj pokrenuo potpisivanje peticije za ostvarenje "Velike Albanije", koja nije imala veliki odziv među Albancima u Crnoj Gori.

 

Velijeva knjigaVelijeva knjiga
rtcg.me
Portal Analitika