Politika

Sa Milićem ili bez njega, Damjanović ide sa Lekićem

Demos i Socijalistička narodna partija sigurno će postići dogovor oko predizborne koalicije, tvrde neki funkcioneri SNP koji pripadaju tzv ''krilu koje podržava Aleksandra Damjanovića".
Sa Milićem ili bez njega, Damjanović ide sa Lekićem
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od funkcionera iz samog vrha Socijalističke narodne partije kaže za Dnevne novine da je pitanje samo sa kim će Demos potpisati koalicioni sporazum.

''Pitanje je da li će Miodrag Lekić potpisati koalicioni sporazum sa jedinstvenim SNP ili sa SNP Aleksandra Damjanovića", kaže on i dodaje da su razgovori sa Demosom intenzivirani u posljednje vrijeme.

Prema informacijma koje su DN dobile iz SNP, pregovore u ime Demosa sa SNP vode Miodrag Lekić i Goran Danilović.

''Oni te razgovore vode odvojeno, jer nijesu bili sigurni ko je za koaliciju a ko ne. Sada su vidjeli da je Aleksandar Damjanović siguran sagovornik", kaže njihov izvor.

Posljednja događanja u Socijalističkoj narodnoj partiji upućuju upravo na ovakav epilog. Selektivno okupljanje članova najužeg rukovodstva partije, neslaganja oko nekih bitnih političkih poteza i nesinhronizovan dijalog sa potencijalnim političkim saveznicima na predstojećim izborima, lako bi mogli dovesti do novog cijepanja SNP, ukoliko u narednih nekoliko dana Milićevo i Damjanovićevo krilo ne približe stavove.

Inače, funkcioneri Demosa su na sjednici Glavnog odbora održanoj na Žabljaku 14. avgusta, kazali da će odluka o načinu izlaska na izbore biti donešena 7 -10 dana nakon ovog datuma.

"Očekujem da u narednih nekoliko dana imamo konačnu odluku o izlasku na izbore, dakle znaćemo da li izlazimo sami ili u koaliciji", kazao je za DN funkcioner ove partije dr Radovan Asanović.

Dodaje da će Demos sačekati i odluke GO SDP, a onda na sjednici Predsjedništva partije dati konačan stav o nastupu na izborima.

Podsjetimo, razgovori između Demosa i SNP započeti su prije skoro mjesec dana, kada je Danilović imao odvojene susrete sa Milićem i Damjanovićem.

Dobri poznavaoci prilika u Demosu tvrde da je partija Miodraga Lekića zadovoljna trenutnom podrškom građana, ali nije sigurna da će moći da ostvari svoje planove u okviru "opozicione trojke", odnosno u nekoj koaliciji sa GP URA Žarka Rakčevića i Socijaldemokratskoj partiji Ranka Krivokapića. Zbog toga je i iniciran sastanak na kojem su se, prema našim saznanjima, razmatrale mogućnosti bliže saradnje Socijalističke narodne partije i Demosa.

Danilović pregovara sa obojicom

Isti izvori tvrde da je Danilović pozvao i Milića i Damjanovića zato što je evidentno da su u SNP, u ovom trenutku, jake dvije struje, pa je potpredsjednik Demosa pokušao da dobije potpun uvid u namjere ove partije kada su izbori u pitanju. U Demosu očekuju da će do neke vrste dogovora sa Socijalističkom narodnom partijom, ipak, doći.

Na drugoj strani Milićevo krilo, prema informacijama DN, smatra da će na izborima biti postignut dobar rezultat i čak misle da će biti tas na vagi u formiranju vlasti na nivou Crne Gore, što bi im dalo dobru pregovaračku poziciju.

Formalni pregovori Demosa i SNP-a će najvjerovatnije označiti kraj mogućnosti da trojka SDP Demos GP URA zajedno nastupe na parlamentarnim izborima.

"Različita viđenja o ostanku ili izlasku iz Vlade izbornog povjerenja, kao i soliranje GP URA gotovo su obesmislili priliku za zajednički nastup te tri stranke na izborima. Veliko je pitanje da li i GP URA i SDP mogu zajedno, imajući u vidu da, po istraživajima, njihov zajednički nastup ne donosi sinergetski efekat", saopšteno je nedavno iz opozicije.

cdm

Portal Analitika