Abiznis

MONTENEGROBERZA: Manji promet

Suprotan smjer indeksa i znatno manji promet obilježili su, u prilično mirnom trgovanju, sedmicu na Montenegroberzi.
MONTENEGROBERZA:  Manji promet
Portal AnalitikaIzvor

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, pao je 1,8 odsto na 882,8 poena, a MONEX 0,8 odsto na 10.808,82 boda.

Fondovski MONEXPIF je neznatno porastao na 2.667,69 poena.

Ukupan promet bio je čak 18 puta manji od prošlosedmičnog i iznosio je 132,67 hiljada EUR. Realizovan je kroz 61 transakciju, a najveći udio u prometu su imale dionice Crnogorskog Telekoma, i to 25,21 odsto.

Akcija Crnogorskog Telekoma pala je 2,4 odsto na 2,88 EUR.

Pad su zabilježile i Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera 5,6 odsto na 4,53 EUR i Jugopetrol 4,7 odsto na 12,63 EUR. Oslabile su i akcije Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 2,7 odsto na 2,92 centa, kao i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) neznatno na 83 centa.

Sedmicu je obilježio i protest radnika Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju, koji su poručili ministrima finansija i saobraćaja i pomorstva, Rašku Konjeviću i Ivanu Brajoviću da ubrzaju proceduru isplate otpremnina, u protivnom odbiće remont velikog doka koji je kupila litvanska kompanija.

Oni su negodovali zbog neizmerenih otpremnina, iako sredstva od prodaje velikog doka za to postoje.

Konjević je rekao da Ministarstvo finansija ne koči isplatu otpremnina radnicima, demantujući njihove navode. On je kazao da je na sjednici Vlade krajem juna, Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje na informaciju koju je dostavilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Rasle su akcije Marine Bar 12,7 odsto na 1,86 EUR, kao i Instituta „Simo Milošević” tri odsto na 20,81 EUR.

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, odlučili su na skupu ove sedmice da se okupe ponovo srijedu, kada će se održati sjednica Vlade i u zavisnosti od njenog djelovanja donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Za isplatu 420 penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona EUR.

Akcija Elektroprivrede (EPCG) se zadržala na prošlosedmičnih tri EUR.

Iz kompanije je saopšteno da je vanredna Skupština akcionara EPCG, na kojoj će se razmatrati odluka o izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, odložena za 9. septembar.

Sjednica je prvobitno bila zakazana za 31. avgust.

EPCG je u petak obilježila 106 godina rada. Iz elektroenergetske kompanije su saopšili da je u Crnoj Gori u prvih sedam mjeseci proizvedeno 1,74 miliona megavat sati (MWh) električne energije, 8,04 hiljade MWH više od planiranog.

EPCG, kako su rekli njeni predstavnici, 106. rođendan obilježava u atmosferi dobrih proizvodnih rezultata i iščekivanju početka radova na implementaciji jako značajnog projekta – drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja. Takođe, posebno raduje činjenica da su kupci sve zadovoljniji kvalitetom usluga kompanije.

Fondovima je ove sedmice trgovano za 29,47 hiljada EUR.

Moneta je rasla 3,6 odsto na dva centa.

Obveznicama je trgovano za 2,21 hiljadu EUR, dok je promet na podsegmentu slobodnog tržišta akcija iznosio 44,63 hiljade EUR.

Sedmicu je obilježila i informacija da je najveća low-cost avio kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi, Wizz Air, počela da leti iz Crne Gore ka Milanu i Minhenu, po cijenama već od 19,99 EUR. 

Portal Analitika