Politika

Litvanija usvaja Protokol naredne sedmice

Pristupni Protokol Crne Gore trebalo bi naredne sedmice da bude usvojen u Iitvanskoj Vladi, javlja Portal Antena M.
Litvanija usvaja Protokol naredne sedmice
Portal AnalitikaIzvor

Parlament bi trebalo da ratifikuje dokument tokom jesenjeg zasijedanja a tačan datum još nije poznat. Litvanski šef diplomatije Linas Linkevičijus u razgovoru za Portal Antena M poručio je da prepreka neće biti, te da Litvanija podržava našu integraciju.

Litvansko Ministarstvo vanjskih poslova pripremilo je Nacrt zakona za ratifikaciju našeg Pristupnog protokola sa NATO-om. Dokument je ove sedmice razmatran u Iitvanskoj Vladi. Kako su saopštili, naredne sedmice bi dokument trebalo da bude usvojen. Nakon što Vlada usvoji dokument, ukazom predsjednika Republike Litvanije, Nacrt će biti prezentovan poslanicima.

U Vladi očekuju da će Parlament biti usvoje tokom jesenjeg zasijedanja. 

„Pristupni protokol Crne Gore trebalo bi da bude ratifikovan tokom jesenjeg zasijedanja, od 10. septembra do 24. decembra. S obzirom na to da će dnevni red jesenjeg zasijedanja biti poznat tek tri dana pred početak, sada ne možemo da potvrdimo tačan datum ratifikacije Pristupnog protokola“, saopšteno Anteni M iz Seimasa.

Da problema nema kad je posrijedi ratifikacija našeg Pritupnog protokola potvrdio je
litvanski šef diplomatije Linas Linkevičijus. „Nema baš nikakvih prepreka. Niko se u Litvaniji ne protivi ratifikaciji", kazao nam je on. 

Linkevičijus ističe da se njegova država zalaže za širenje NATO-a a prisustvo Crne Gore na Samitu u Varšavi, dodaje, znak je dato želi i cijela Alijansa.

„Važno je da pokažemo da politika otvorenih vrata funkcioniše. Ako je bilo vremena kad se oklijevalo, sad više nije tako. Još jednom da podcrtam, Litavnija se čvsto zalaže za širenje NATO-a“, naglasio je on.

Buduče članstvo Crne Gore, dodaje, velika je stvar za državu, za Alijansu iza region jer, kako objašnjava Linkevičijus, pokazuje da postoji šansa za ulazak iza ostalih država aspiranana u Savez.

,,Ko uradi domaći zadatak, prođe kroz reforme, moći će u NATO“, poručuje Linkevičijus.

Litvanija je ušla u NATO 2004. članstvo je, kaže Linkevičijus, državu učinilo snažnijom i sigurnijom. „Članstvo u NATO, međutim, strateški je izbor svake države pojedinačno i njenog naroda“, istakao je litvanski šef diplomatije.

Iz Vilnjusa poručuju da podržavaju evropski put Crne Gore.

„Mi smo pristalice i širenje EU. Da bi postali članica, morate da ispunite brojne obaveze na zahtjevnom idugom putu. Imaćete našu pomoć“, zaključio je Linkevičijus.

Portal Analitika