Društvo

Majke iz Rožaja: Vratile se kući, dolaze opet u ponedjeljak

Žene iz Rožaja, njih 15-ak, koje su provele noć ispred Vlade zato što nijesu dobile naknadu za majke po osnovu rođenja troje ili više djece vratile su se juče kući, jer im je obećano da će ministri u ponedjeljak na sastanku dogovoriti kako da riješe njihov problem.
Majke iz Rožaja: Vratile se kući, dolaze opet u ponedjeljak
Portal AnalitikaIzvor

Rožajke su najavile da samo na kratko prekidaju protest. Opet će, kako kažu, doći u ponedjeljak ispred Vlade i neće odlaziti sa tog mjesta dok ne dobiju pozitivna rješenja za primanje doživotne naknade. Dokazi Rafeta Murić je kazala za Pobjedu da su juče razgovarale sa potpredsjednikom Vlade Miloradom Vujovićem i da se uzdaju u njegovo obećanje.

“Rekao je da će insistirati da se proširi lista dokaza, da se prihvate dokazi koje majke posjeduju, a koji potvrđuju da su bile na Zavodu za zapošljavanje 15 godina “ , kaže ona.

Vujović je nakon sastanka sa majkama u saopštenju naveo da su se saglasili da treba da se podnese inicijativa Vladi za rješavanje tog pitanja. Rožajke su prije sastanka sa potpredsjednikom, Vladi uputile zahtjev u kojem su istakle da hitno treba da se donese uredba prema kojoj će se priznati pravo svim majkama na naknadu ukoliko posjeduju dokaze da su 15 godina bile na birou. 

Zatražile su i da se uredbom odobri ovo pravo i majkama koje imaju više od 65 godina, a koje su morale ,,silom zakona da se maknu sa evidencije Zavoda za zapošljavanje“.

 Rožajke su se požalile novinarima da nadležni ne žele da razmotre neke druge dokaze koje one posjeduju, a na osnovu kojih se, kako tvrde, lako može provjeriti da li su se javljale Zavodu za zapošljavanje ili ne. Iako je Ministarstvo rada i socijalnog staranja opet vratilo na razmatranje 400 zahtjeva žena koje su dobile negativno rješenje za dobijanje doživotne naknade, one nijesu optimistične da će se nešto na bolje promijeniti u ponovnom postupku razmatranja njihove dokumentacije.

“Od 400 zahtjeva žena sigurna sam da minimum sto njih ima pravo na naknadu, za ostale ne znam. Vjerujem da ima žena koje su se priključile nama kada su čule da je dokumentacija spaljenja” , kaže Murić. Rožajke su i juče podržale pojedine nevladine organizacije. Obišle su ih Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji i Maja Raičević iz Centra za ženska prava. 

Pobjeda

Portal Analitika