Turizam

Italijanima se smučila Guča, pa se oduševili Crnom Gorom

Četiri mlada momka iz Italije koji su kao turisti obilazili Srbiju i Crnu Goru vratili su se u svoju zemlju puni utisaka, pišu Vikend novine. Njihova prva destinacija je bila festival u Guči, međutim, zbog neprijatnosti koju su tamo doživjeli isto veče su se uputili prema Crnoj Gori.
Italijanima se smučila Guča, pa se oduševili Crnom Gorom
Portal AnalitikaIzvor

U našoj zemlji su doživjeli stvari koje će pamtiti do kraja života. Da ispričaju svoju priču pomogla im je prijateljica iz Bara Seida Kurpejović, koja je prije dvije godine upoznala ove momke u Vićenci, gdje je boravila kao volonter iz Crne Gore.

"Moji gosti Havijar Kano i Alberto Kandusi su po profesiji glumci jednog pozorišta u Vićenci, Marko Mateazi je novinar, a Federiko Spekio je profesor na Akademiji glume. Radi se o ozbiljnim momcima koji su svoj odmor iskoristili da obiđu ove dvije države. Neprijatno iskustvo u Guči je ubrzalo njihov dolazak u Crnu Goru, ali sam pokušavala da im objasnim da je to slučajnost. Srećom, ovdje su uživali", kazala je Kurpejović.

Havijar Kano priča da su Srbiju došli vozom preko Austrije i uputili se za Guču.

"U Italiji smo od jednog našeg prijatelja koji živi u Italiji čuli za festival u Guči. Tamo smo se odmah i uputili, međutim, tražeći smještaj naišli smo na čovjeka koji nas je tjerao motkom i vikao na nas. Nijesmo razumjeli šta nam je govorio osim da je pominjao Ameriku. Umjesto da ostanemo nekoliko dana da obiđemo znamenitosti ove države, mi smo se iz straha za našu sigurnost isto veče vratili za Beograd, odakle smo vozom krenuli za Crnu Goru. Pored gradova Primorja obišli smo Žabljak i Cetinje i možemo da kažemo da je Crna Gora zemlja bajka. Žabljak, Kotor, Cetinje i Bar su nešto što bi najbogatije zemlje poželjele. Osim toga, gostoprimstvo na koje smo naišli je nešto što se riječima ne može iskazati", priča mladi glumac iz Italije.

Novinar Marko Mateazi kaže da mu je trebalo još mjesec dana da zabilježi sve one vrijednosti koje je vidio u Crnoj Gori, ali da će čim stigne napisati priču o ugostitelju iz Bara Žarku Barjaktaroviću koji ih je dočekao kao da su došli kod najboljeg prijatelja.

"Nijesmo ni slutili da ćemo tamo pored dobre kuhinje i usluge naići i na gostoprimstvo vlasnika ovog restorana. Nakon večere gazda nas je pozdravio na našem jeziku, poželio nam dobrodošlicu, a onda nas počastio domaćim vinom, lozom i sirom. U prvim momentima smo, priznajem, sumnjičavo na to gledali, ali nas je Žarko razuvjerio odmah, čak smo se izljubili kad smo izlazili iz njegovog restorana. Od sada pored naše drage prijateljice Seide Kurpejović u Baru imamo još jednog prijatelja koje smo pozvali kod nas kako bi im se makar malo odužili za ono što su oni nama priredili", ističe zahvalno mladi novinar iz Italije.

dnevne novine

Portal Analitika