Politika

Bajden pacifikovao Kurtija, Haradinaja i Ljimaja

Od najavljenog nastavka protestnih okupljanja na takozvanoj ničijoj zemlji na graničnoj liniji na Kuli (put Rožaje-Peć), niti od ,,kampovanja“ na Čakorskom prelazu (put Murino-Čakor-Peć), tokom proteklog vikenda, nije bilo ništa. Ako je suditi po svemu što se događalo na Kosovu u ponedjeljak, utorak, a posebno u srijedu - teško je povjerovati da bi se bilo kakve akcije usmjerene ka bagatelisanju Bečkog sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom mogle ponoviti.
Bajden pacifikovao Kurtija, Haradinaja i Ljimaja
Portal AnalitikaIzvor

Kao što je Pobjeda već informisala, opozicionim prvacima predvođenim Ramušom Haradinajem, Aljbinom Kurtijem i Fatmirom Ljimajem, crnogorsko-kosovski demarkacioni sporazum trebalo je da posluži kao inicijalni razlog za kompromitaciju svih ostalih međudržavnih i međunarodnih akata sa supotpisima vladajućih struktura na čelu sa Hašimom Tačijem i Isom Mustafom. Završni ,,udarac“ radikalnoj opozicionoj trojki zadao je, u srijedu, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden porukom da će, ukoliko se što prije ne verifikuje odluka o razgraničenju sa Crnom Gorom, Kosovo ostati usamljeno, odnosno izolovano, a od obećanih viznih olakšica neće biti ništa. Opoziciju je oštro ukorio zbog bezrazložnog radikalizma i brutalnih vaninstitucionalnih metoda suprotstavljanja odlukama vlasti koje su od vitalnog značaja za sve kosovske građane. I relevantni prištinski analitičari su halabuku o razgraničenju cijenili marginalnom, ali po interese Republike veoma štetnom.

Naglašavali su posebno da je opoziciona strategija neselektivno opora prema svima, ako u bilo kom smislu sarađuju sa liderima Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova. U tom kontekstu je posmatran i odnos prema Crnoj Gori i Bečkom sporazumu. Nedvosmisleno Uporedo, opipavani su pulsevi najuticajnijih evropskih zemalja, a posebno Sjedinjenih Američkih Država, prema - za cijelu kosovsku javnost - mnogo važnijim otvorenim pitanjima markiranim prvenstveno Briselskim sporazomom, a dodatno potcrtavanim brojnim bilateralnim, što tajnim, što javnim  ugovorima, koje su pod prismotrom briselskih zvaničnika potpisivali Tačijevi i saradnici srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Ključna i najspornija tačka svakako je Sporazum o konstituisanju zajednice srpskih opština… I oko toga, američki potpredsjednik bio je nedvosmisleno jasan: Zajednica srpskih opština mora biti konstituisana u skladu sa Briselskim sporazumom u što kraćem roku, ili će otvaranje procesa vizne liberalizacije za građane Kosova biti zaustavljeno. Sve što kosovsko rukovodstvo treba da učini jeste da dosljedno izvrši obaveze koje je preuzelo još prije tri godine. Izolacija Sa svim Bajdenovim stavovima javno su se složili najviši kosovski zvaničnici, a predsjednik Republike Tači kazao je da će preuzete obaveze biti izvršene u zadatim rokovima. To znači, skupštinska ratifikacija Bečkog sporazuma o demarkaciji granica sa Crnom Gorom biće obavljena 1. septembra, a najvjerovatnije će se na istom zasijedanju pokrenuti  rasprava i o zajednici srpskih opština. Dobri poznavaoci načina funkcionisanja relevantnih političkih struktura u Prištini uvjereni su da oko ratifikacije neće biti problema, naročito poslije Bajdenovih upozorenja, ali sa konstituisanjem zajednice srpskih opština ići će mnogo teže.

No, kako god - kosovski radikalni opozicionari za sada su pacifikovani i gotovo je izvjesno da će morati da mijenjaju metode borbe protiv Tačija i njemu bliskih lidera partija koje čine koalicionu vlast. Sve što su do sada učinili vratilo im se u politički najgoroj mogućoj formi - izolaciji u odnosu na najvažnije međunarodne faktore, a po njihov imidž u narodu, posebno je bila pogubna činjenica da je potpredsjednik SAD odbio svaku mogućnost susreta sa bilo kojim od trojice radikalnih opozicionih lidera.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika