Društvo

Radenović: Perović i Ivanović vjeruju da bi našim uklanjanjem povratili prihode

Direktor Pink M televizije Goran Radenović uputio je otvoreno pismo predsjednicima države i parlamentu Filipu Vujanoviću i Darku Pajoviću, kao i ministru kulture Pavlu Goranoviću, koje Portal Analitika prenosi integralno.
Radenović: Perović i Ivanović vjeruju da bi našim uklanjanjem povratili prihode
Portal AnalitikaIzvor

"Obraćam Vam se jer još jedino javno obraćanje imam na raspolaganju u namjeri da sačuvam televizijsku kuću na čijem sam čelu i u kojoj više od 60 zaposlenih hrani svoje porodice.

Javna riječ moja je jedina odbrana kada svi drugi - institucije i pojedinci - ćute na višegodišnje pokušaje grupe ljudi da, iz sopstvenih interesa, unište i zatvore Pink M televiziju.

Imajući u vidu da su moja prethodna obraćanja institucijama naišla na zid tišine, pokušaću sada da javno progovorim “jezikom” koji institucije u Crnoj Gori, pokazalo se, razumiju.

Poštovani Predsjedniče države, gospodine Filipe Vujanoviću, koliko je diplomatskih interevencija bilo kada su registrovani napadi na redakciju Vijesti?

Koliko je bilo istih tih upita kada je kamenovana i razlupana televizija Pink M?

Koliko je bilo pritisaka, urgencija i interesovanja da se postignu i objave rezultati istraga napada na Vijesti?

A kakvi su rezultati istrage napada na Pink M televiziju?

Koliko je nama poznato, sve staje u jednu riječ. Nula. Nema rezultata istrage, nema osumnjičenih, nema procesuiranja,  iako su sigurnosne kamere sve zabilježile. Napad i razbijanje televizije Pink M je zločin bez kazne.

Čudi li Vas, onda, što se osjećamo kao mete?

Poštovani Predsjedniče Skupštine, gospodine Darko Pajoviću, možete li da zamislite sebe kako, na dnevnoj osnovi, vrijeđate jedan, bilo koji medij? Kako ga nazivate izvanjskim, kako pledirate da ga treba zabraniti. Pink M televizija sistematski je tome bila izložena više godina od Vašeg prethodnika.

 Čudi li Vas, onda, što se osjećamo kao mete?

Poštovani resorni ministre, gospodine Pavle Goranoviću, šta bi se dogodilo da je Pink M televizija tužila konkurentsku televiziju za iznos od 600 hiljada eura, da je Pink M preko svojih lobista – formalnih ili neformalnih, pokušala da izdejstvuje zakone kojima bi se sa tržišta izbacila konkurencija, da smo to isto pokušali preko vladajuće političke većine? Koliko biste urgencija imali da primjenite zakone, da jedino Vijesti uredno plaćaju poreze, a da Pink M duguje 600 hiljada, kao što državi sada duguju Vijesti? Uzgred, da li je tek koincidencija da Vijesti duguju državi približno isti iznos koji su pokušali da na sudu iskamče od Pink M televizije?

Čudi li Vas, onda, što se osjećamo kao mete?

Pođimo redom:

Organizovani napadi na našu medijsku kuću od strane vlasnika medijske grupe "Vijesti" počeli su, prije tri godine, od dana kada smo otkrili da su suvlasnici Miodrag Perović i Željko Ivanović, korišćenjem lažnih rejtinga, tvrdili da su najgledanija televizija u Crnoj Gori i tako godinama uzimali najveći dio prihoda od marketinga. Otkrivanjem istine i uspostavljanjem tržišnih principa, Perović i Ivanović počinju da gube novac i zato kreću u napade na Pink M. Vjeruju da bi našim uklanjanjem sa medijske scene povratili prihode.

Potom, tužili su na iznos od 600 hiljada eura, zbog navodnog ugrožavanja poslovnog ugleda. Naš grijeh je u tome što smo javnosti pokazali kako su Miodrag Perović i Željko Ivanović došli do novca kojim su kupovali firme, kvadrate, medije. Što smo objavili dokumenta iz kojih se vidi da su postajali suvlasnici banke uz pomoć kredita iste te banke, koji su im kasnije otpisivani?!

I još nešto, tužba im je poslužila kao opravdanje pred stranim suvlasnicima za to što ne umiju da posluju, pa gube ogromne novce. Svi su na tu tužbu ćutali - strukovna udruženja, institucije koje treba da spriječe nelojalnu konkurenciju, političari. Svi.

Uslijedile su nove taktike – od medijske podrške onima koji su politički mentori kamenovanja naše televizije, preko postupka koje Specijalno tužilaštvo vodi protiv direktora Pink M televizije na način i iz razloga nezabilježenih u slobodnom dijelu planete do zloupotrebljavanja institucija, da bi Crna Gora postala jedina država modernog dijela svijeta u kojem su zabranjeni rijaliti programi.

Mehanizam koji su u tu svrhu napravili i razvili Perović i Ivanović uključuje političare i nevladine organizacije, ali i institucije države Crne Gore koje - iz neznanja ili iz straha, ili iz oba razloga, ne rade svoj posao.

Istovremeno dok svim sredstvima pokušavaju da izdejstvuju zabranu postojanja svih komercijalnih televizijskih stanica u Crnoj Gori sem njihove oni se, da groteska bude potpuna, žale na ugroženost i naše favorizovanje na tržištu.

Sada je na djelu nova faza pritisaka i napada. Zajedničkom akcijom političkih partija i NVO sektora, koje kontrolišu, krenuli su u kampanju zatrpavanja prigovorima Agencije za elektronske medije. Sam Željko Ivanović potpisao je 25 prigovora na program Pink M. Taktika je ovakva - poslati desetine prigovora na program Pink M televizije. Od tih više destina, logikom brojki, moraju proći bar dvije - tri. To bi bilo dovoljno da se, potom, traži zabrana emitovanja za televiziju Pink M. Naravno, sve je tempirano na mjesec - dva pred izbore. To Perović i Ivanović, preko Vijesti i najavljuju. Diktiraju, Agenciji za elektronske medije da sada mora da zabrani emitovanje Pink M televiziji. Pogledajte tekst objavljen 17. avgusta.

Dakle, borci za etički čist medijski prostor sada su oni koji su u Crnoj Gori prvi medije upotrijebili kao batinu za reket i ucjene - isti oni koji su tražili i uspijevali da od pojedinaca i institucija izdejstvuju benefite svake vrste u zamjenu za to da ih ne izlažu medijskom linču.

I na tu činjenicu, koja je poznato svoj Crnoj Gori, ćuti se.

Čudi li Vas, onda, što smo sigurni da smo mete?

Vjerujete li da na sve ovo i dalje treba da se ćuti?

Pink M televizija je provladin medij, ne zato što od toga imamo koristi - očigledno je suprotno. Na toj smo poziciji zato što podržavamo ideju evro-atlantske Crne Gore, države okrenute budućnosti i otvorenom tržištu, zemlji koja ima dobre odnose sa susjedima i loše sa onima koji krše zakone.

Predsjedniče države - gospodine Vujanoviću, Predsjedniče Skupštine - gospodine Pajoviću, ministre - gospodine Goranoviću, mislite li da je u tome naš problem?

Bez obzira na odgovor - mi našu uređivačku politiku nećemo mijenjati. Ali je važno, zbog javnosti i zbog budućnosti, da se odgovor na ovo pitanje zna. Sada".

foto: dan.co.me

Portal Analitika