NATO

Garčević: Pozivnica je priznanje da smo uspješno dostigli kriterijume za članstvo u NATO

Ambasador Vesko Garčević, profesor prakse međunarodnih odnosa na Bostonskom univerzitetu (BU), nedavno je dao intervju o glavnim motivima koji pokreću Vladu Crne Gore da traži članstvo u Sjeverno-atlantskom savezu (NATO). Crna Gora je dobila poziv da pristupi NATO-u u maju 2016, a ambasador Garčević je prethodno bio i ambasador Crne Gore pri NATO-u.
Garčević: Pozivnica je priznanje da smo uspješno dostigli kriterijume za članstvo u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Ambasador Garčević je dao intervju za članak pod nazivom „NATO poželio dobrodošlicu novoj članici“ u nedavnom izdanju slovačkog političko magazina "Svet A My".

U Crnoj Gori ste identifikovali članstvo u NATO-u kao jedan od strateških ciljeva Crne Gore. Šta su glavni motivi koji su Vladu poveli u tom pravcu?

GARČEVIĆ: Razloga je mnogo, a mogu se podijeliti u tri kategorije — bezbjednost, ekonomski i politički razlozi.

Bezbjednosna korist je očigledna. Članstvo će Crnoj Gori pomoći da se efikasnije suoči sa modernim bezbjednosnim izazovima kao što su terorizam, međunarodni organizovani kriminal, sajber izazovi i proliferacija oružja. Sa druge strane, mi doprinosimo operacijama koje sprovodi NATO od 2008; članica smo Globalne koalicije za borbu protiv Daeša i, u skladu sa svojim mogućnostima, aktivno učestvujemo u aktivnostima Koalicije na razmjeni informacija i najboljih praksi, posebno kroz članstvo u Radnoj grupi na temu stranih boraca terorista.

U principu, dugoročna stabilnost koju članstvo pruža ima pozitivne efekte na ekonomsku i biznis klimu. Iskustva zemalja koje su pridružile NATO-u u posljednjih 20 godina potvrđuje da integracija u NATO i EU stimuliše dinamičnu ekonomsku aktivnost.

Ne treba da zaboravimo ni politički aspekt ovog procesa. NATO je bezbjednosna i vojna organizacija, ali je i više od toga, alijansa država koje dijele demokratske standarde zasnovane na parlamentarnoj demokratiji, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava. Pozivnica je priznanje da smo uspješno dostigli kriterijume za članstvo u NATO-u.

Ne treba zaboraviti ni regionalni aspekt. Ovo će imati pozitivan uticaj na stabilnost u našem nestabilnom regionu. Stabilnost Balkana znači stabilnost Evrope i ja se nadam da smo naučili lekciju iz istorije na dešavanjima iz Jugoslavije od prije 20 godina.

Portal Analitika