Politika

Siništaj: Jedna knjiga ne može ugroziti suverenitet Crne Gore

Odbornik Građanske inicijative u gradskoj opštini Tuzi Vaselj Siništaj, kazao je da knjiga kontroverznog albanskog političara i istoričara Tahira Velijua „Velika Albanija“, čija je promocija planirana za sjutra u Tuzima, ne može ugroziti stabilnost i suverenitet Crne Gore.
Siništaj: Jedna knjiga ne može ugroziti suverenitet Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) će izvršiti procjenu da li Veliju predstavlja prijetnju po državu. Ne vidim način na koji bi jedna knjiga ili jedan stav iznijet u knjizi mogli da budu prijetnja miru i stabilnosti Crne Gore i regiona. Treba dozvoliti čitaocima da pročitaju knjigu i da procijene da li je dobra ili nije. Crnoj Gori ne prijeti ništa, posebno ne od Albanaca. Ako bude potrebe da se štite državne granice -  štitiće ih Albanci “, rekao je Siništaj za Portal Analitika.

Ističe da je skeptičan po pitanju promocije u Tuzima, jer se, kako objašnjava, još uvijek ne zna ništa o njenoj organizaciji.

„Što se mene tiče, Veliju je dobrodošao u Crnu Goru, ali dolazak bez najave i zvanične organizacije mi je više kao... Treba tačno da se zna ko je domaćin, a ko gost. Na ovakav način će ostaviti dojam da nešto nije bilo kako valja. Čini mi se da je, sudeći po fotografiji, u pitanju mladić. Biti istoričar, a imati fakultetsku diplomu, ne znači mnogo bez životnog iskustva.“, smatra Siništaj.

Veliju će sjutra, ukoliko mu crnogorska policija dozvoli ulazak u zemlju, predstaviti knjigu u kojoj govori o „fizičkom ujedinjenu albanskih država u jednu nacionalnu državu".  On je u izjavi za Dnevne novine kazao da ne očekuje nikakve probleme oko ulaska u Crnu Goru, a pogotovu ne tokom boravka u Tuzima.

Zbog zagovaranja ideje Velike Albanije, Velijuu je ranije ovog mjeseca zabranjen ulazak u Srbiju i Grčku.

Portal Analitika