Kultura

Preminula Mira Stupica

Čuvena srpska glumica Mira Stupica preminula je sinoć u Beogradu u 93. godini, saznaju Novosti.
Preminula Mira Stupica
Portal AnalitikaIzvor

Samo prije dva dana diva srpskog pozorišta proslavila je rođendan u krugu svojih najbližih.

Na scenama u Šapcu i Nišu, preko Narodnog i JDP-a, pa sve do teatara Pariza i Moskve, nizale su se uloge. Igrala je u svim žanrovima, ali i od klasike do savremenog nacionalnog i inostranog repertoara. Bila je nezaboravna Petrunjela, Glorija, baronica Kasteli, Madam San Žen... Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dvije decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

Za sve čime je zadužila teatar i film nisu je zaobišle najznačajnije nagrade i priznanja.

Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuisić", festivala "Dani Zorana Radmilovića"... Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne", početkom pedesetih godina prošlog vijeka, a potom igrala u filmovima "Jara gospoda" , "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom", a u novom milenijumu i u "Sedam i po" i "Paradi". Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz "Bukvara", zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspjeha, tri braka (Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović), ali velikih gubitaka, sabrala je u knjigu "Šaka soli", koja je imala nekoliko izdanja.

Imala je zdravstvenu krizu minulog proljeća, kada se zbog moždanog udara liječila na Neurološkom odeljenju Urgentnog centra u Beogradu. U javnosti se posljednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Izvor: b92.net

Portal Analitika