Društvo

Veliju: Tuzi su albanska teritorija koji je trenutno pod Crnom Gorom

Nakon neuspjelog pokušaja da u Grčkoj i Srbiji promoviše svoju knjigu o velikoj Albaniji, Tahir Veliju ima namjeru da se oproba i u Crnoj Gori i da sjutra u Tuzima govori o "fizičkom ujedinjenu albanskih država u jednu nacionalnu državu". Veliju je u izjavi za Dnevne novine kazao da ne očekuje nikakve probleme oko ulaska i izlaska u Crnu Goru, pogotovu ne tokom boravka u Tuzima.
Veliju: Tuzi su albanska teritorija koji je trenutno pod Crnom Gorom
Portal AnalitikaIzvor

"Ne očekujem nikakve probleme tokom boravka u Tuzima, ili na nekom nekom drugom dijelu albanske teritorije koji je trenutno pod Crnom Gorom. Iskreno se nadam da se ono što se desilo sa Srbijom i Grčkom, neće desiti i u Crnoj Gori. Ne postoji ništa opasno u mojoj knjizi. Sve što je u njoj predstavljeno je miroljubivo i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama i sudskim aktima", smatra Veliju.

Na pitanje zašto je, ako je knjiga miroljubiva, u Srbiji i Grčkoj proglašen nepoželjnom osobom, Veliju ističe da su to "zemlje okovane u prošlosti" koje "treba da se izvine Albancima zbog genocida koji su počinile".

Iz Uprave policije je saopšteno da će Veliju, ukoliko ispuni zakonske uslove, moći da uđe u našu zemlju.

"Licu Tahir Velijuu, ukoliko bude pristupilo graničnoj kontroli na nekom od graničnih prelaza u namjeri da uđe u Crnu Goru, će biti dozvoljen ulazak u našu državu ukoliko bude ispunjavalo zakonski propisane uslove za ulazak", saopšteno je iz Uprave policije.

U upravi gradske opštine Tuzi ne znaju ništa o posjeti albanskog istoričara.

Predsjednik SO Tuzi Abedin Adžović kazao je Dnevnim novinama da ne zna ni ko je organizator događaja, kao ni gdje će se održati promocija, ukoliko je uopšte bude. O dolasku Velijua, čuo je, kaže, samo iz medija.

 

Dnevne novine, CDM

Portal Analitika