Društvo

Novih 15 slučajeva bolesti kvrgave kože

Danas je u Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici potvrđeno 15 novih slučajeva bolesti kvrgave kože kod goveda na 40 ispitanih uzoraka. Ovaj broj novih slučajeva znatno je manji nego što je bio prosjek prethodnih dana, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.
Novih 15 slučajeva bolesti kvrgave kože
Portal AnalitikaIzvor

Ovo upućuje na zaključak da širenje bolesti posustaje i da mjere koje se već danima intenzivno preduzimaju na terenu daju rezultate. Prvenstveno se to odnosi na uspješno sprovedenu vakcinaciju svih goveda kao i brze mjere otkrivanja i eliminisanja zaraženih grla koje su sprovele stručne veterinarske ekipe i komisije Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uz podršku lokalnih uprava.

I dalje se najveći broj slučajeva bolesti registruje na području opština: Berane, Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje. Do danas je laboratorijski u Crnoj Gori potvrđeno 445 slučajeva oboljelih goveda.

Pregled bolesti po opštinama: Bijelo Polje 122, Berane 93, Mojkovac 93, Kolašin 70, Šavnik 14, Plav 9, Gusinje 9, Rožaje 9, Plužine 7, Andrijevica 5, Petnjica 5, Nikšić 5, Žabljak 3, Podgorica 1.

Podsjećamo da je vakcinacija goveda na teritoriji Crne Gore završena. Pozivamo vlasnike čija goveda iz bilo kog razloga nijesu vakcinisana, da je njihova zakonska obaveza da pozovu lokalne veterinarske ambulante i obavjeste ih o lokaciji na kojoj se goveda nalaze, kako bi i ova goveda bila vakcinisana što je prije moguće.

Najavljena akcija vakcinacije „lutajućih“ goveda na primorju nije bila uspješna. Naime, iako je Uprava obezbijedila vakcine, kamion za eventualno potrebni transport goveda i stavila na raspolaganje pet veterinara, opštinske službe lokalne uprave se nijesu odazvale zakazanoj akciji. Uprava će  sjutra i prekosjutra pokušati sprovesti ovu akciju, prema zakazanom rasporedu, uz očekivanje bolje podrške opštinskih službi.

 

MLIJEKO I MESO BEZBJEDNI

S obzirom da su i dalje aktuelne nejasnoće vezane za upotrebu proizvoda od goveda: mesa i mlijeka, dajemo detaljno uputstvo za korišćenje ovih proizvoda, kao i promet goveda:

 

Držaoci goveda u zaraženim i ugroženim područjima moraju poštovati sljedeća pravila:

 

MLIJEKO SE MOŽE UPOTREBLJAVATI SAMO NAKON TERMIČKE OBRADE. TO ZNAČI DA MLIJEKO TREBA ZAGRIJATI NAJMANJE NA TEMPERATURI OD 630C U TRAJANJU OD 30 MINUTA ILI NA TEMPERATURI OD 720C U TRAJANJU OD 15 SEKUNDI. OD TAKO ZAGRIJANOG MLIJEKA PROIZVODITI PROIZVODE(SIR, SURUTKU, JOGURT, KISJELO MLIJEKO) ILI PROKUVATI DO TEMPERATURE KLJUČANJA I PROIZVODITI KAJMAK I OBRABNE SIREVE.

ZABRANJENO JE KRETANJE (PROMET) GOVEDA SA GAZDINSTVA U ZARAŽENIM I UGROŽENIM PODRUČJIMA OSIM:

 KRETANJA (PROMET) UNUTAR TOG PODRUČJA, AKO JE PROTEKLO 28 DANA OD DANA VAKCINACIJE SVIH GOVEDA NA GAZDINSTVU SA POTVRDOM VETERINARA O IZVRŠENOM KLINIČKOM PREGLEDU DA ŽIVOTINJE NE POKAZUJU KLINIČKE ZNAKE BOLESTI I UZ ODOBRENJE SLUŽBENOG VETERINARA;

UPUĆIVANJE NA KLANJE U KLANICU KOJA SE NALAZI U ZARAŽENOM ILI UGROŽENOM PODRUČJU ILI VAN TIH PODRUČJA, AKO JE PROŠLO 14 DANA OD DANA VAKCINACIJE, SA POTVRDOM VETERINARA O IZVRŠENOM KLINIČKOM PREGLEDU DA ŽIVOTINJE NE POKAZUJU KLINIČKE ZNAKE BOLESTI I UZ ODOBRENJE SLUŽBENOG VETERINARA;

KRETANJA (PROMET) VAN ZARAŽENOG ODNOSNO UGROŽENOG PODRUČJA, GOVEDA KOJA SE UPUĆUJU NA KLANJE UPUĆIVANJA NA KLANJE, 14 DANA NAKON VAKCINACIJE, UZ POTVRDU VETERINARA O IZVRŠENOM KLINIČKOM PREGLEDU DA ŽIVOTINJE NE POKAZUJU KLINIČKE ZNAKE BOLESTI NA DAN UTOVARA I OTPREME I UZ ODOBRENJE SLUŽBENOG VETERINARA.

NAPOMENA: Zaraženo područje je područje u krugu 3km od zaraženog gazdinstva.

                    Ugroženo područje je područje u krugu od 10km oko zaraženog područja.

OVA MJERA SE PREDUZIMA ISKLJUČIVO RADI SPRJEČAVANJA PRENOŠENJA BOLESTI NA DRUGA GOVEDA A NE ZATO ŠTO MLIJEKO I PROIZVODI MOGU UGROZITI ZDRAVLJE LJUDI JER SE BOLEST NE MOŽE PRENIJETI NA LJUDE.

 

Držaoci u slobodnim područjima moraju postovati sljedeća pravila:

NAKON VAKCINACIJE MLIJEKO SE MOŽE UPOTREBLJAVATI BEZ OGRANIČENJA;

7 DANA NAKON IZVRŠENE VAKCINACIJE GOVEDA SE MOGU UPUĆIVATI NA KLANJE I MORA IH PRATITI UVJERENJE O ZDRAVSTVENOM STANJU KOJE IZDAJE VETERINAR;

28 DANA NAKON IZVRŠENE VAKCINACIJE, AKO SE UPUĆUJU NA DRUGO GAZDINSTVO;

14 DANA NAKON IZVRŠENE VAKCINACIJE I UZ POTVRDU VETERINARA O IZVRŠENOM KLINIČKOM PREGLEDU DA ŽIVOTINJE NE POKAZUJU KLINIČKE ZNAKE BOLESTI NA DAN UTOVARA I OTPREME, AKO SE PREMJEŠTAJU NA DRUGO GAZDINSTVO U CILJU ZAVRŠETKA TOVNOG CIKLUSA.

 

BOLEST PLAVOG JEZIKA

Bolest plavog jezika i danas je potvrđena na novim uzorcima porijeklom od ovaca na području Crne Gore. Do danas, laboratorijskim ispitivanjima je potvrđeno 96 slučaja bolesti. Od toga, 95 slučajeva su potvrđena kod ovaca, i jedan slučaj kod goveda. Najveći broj slučajeva registrovan je na područjima opština: Podgorice, Nikšića i Cetinja.

Pregled bolesti po opštinama: Cetinje 30, Podgorica 25, Nikšić 23, Danilovgrad 9, Šavnik 6, Plužine 2, Pljevlja 1.

Veterinarske ekipe su na terenu i intenzivno preduzimaju propisane mjere suzbijanja ove bolesti.

Podsjećamo da se bolest plavog jezika ne prenosi na ljude. Od ove bolesti obolijevaju samo preživari, najčešće ovce, a rjeđe koze i goveda. Bolest se isključivo prenosi insektima iz roda Culicoides.

Bolest plavog jezika se ne liječi, ali životinje često mogu da prebole bez posljedica. U nekim slučajevima virus izaziva oboljenje sa vrlo izraženim kliničkim znacima koji mogu izazvati i uginuće životinja.

Vlasnicima goveda, ovaca i koza na cijele Crne Gore, savjetuje se da u narednom periodu: ne nabavljaju nove životinje, ne miješaju svoje životinje sa drugim, sprovedu mjere zaštite životinja od komaraca i izvrše dezinsekciju okoline svojih objekata i stajanjaka u saradnji sa nadležnom veterinarskom službom, preduzmu mjere isušivanja svih eventualno prisutnih bara i lokvi u blizini objekata u kojima se životinje drže, da drže životinje zatvorene koliko je najviše moguće, postave zaštitne mreže protiv komaraca na otvorima objekata za smještaj životinja. Istovremeno, u slučaju pojave obolijevanja preživara, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu veterinarsku službu”, navodi se u saopštenju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 

Portal Analitika