Politika

Vlahović: Bajdenove poruke ohrabrujuće za cijeli region

Poruka potpredsjednika SAD-a Dzozefa Bajdena Kosovu da će izgubiti podršku Vašingtona, ako ne ratifikuju Sporazum o demarkaciji sa Crnoj gori je jasna i očekivana , kaže bivši šef diplomatije Miodrag Vlahović.
Vlahović: Bajdenove poruke ohrabrujuće za cijeli region
Portal AnalitikaIzvor

“Ona je kao takva očekivana i predstvlja kontinuitet američke politike na Balkanu i američke potrebe da dodje do pomirenja  sa jedne strane i sa druge strane da se zatvaraju ona pitanja koja su neproblematicna a to je pitanje razgraničenja sa Kosovom”, kaže Vlahović.

On kaže da je odlaganje ratifikacije Sporazuma o razgraničenju unutrašnja stvar Kosova.

“Zabijanje trna i zdravu nogu je loša stvar i za Kosovo i za region. Američki stav se samo naslanja na ono što je stav EU, tako da i vlast i opozicija na Kosovu imaju jasne stavove sa te dvije svjetske adrese da ono što čine ili pokušavaju da čine je krajnje problematično”, kazao je on.

Vlahović medjutim ističe da Bajdenovovo jasno upozorenje Kosovu da mora uspostaviti Zajednicu srpskih opština i sastanak sa premijerom Vučićem nije zaokret u politici Vašingtona koji snažno podržava nezavisno Kosovo.

“Ne.Ja mislim da je to kontinuitet američke spolje politike, upravo želja da se komunicira i sa Beogradom i sa Prištinom ravnopravno , paralelno. Ipak, nije baš svaki dan da se šetaju Skadarlijom potpredsjednik SAD-a i srpski premijer. Vučić je u tom smisli dobio jasnu podršku, ali podršku koja nije bezuslovna. I od Vlada u Prištini u Beogradu Vašington očekuje da urade ono što je do njih”, kaže Vlahović.

Posjeta i izjave koje je dao Bajden tokom posjete Prištini su ohrabrujuće, jer kako ističe Vlahović, pokazuju zainteresovanost SAD-a za cijeli region.

 

 

 

 

 

Portal Analitika