Svijet

Merkel: Izbjeglice nijesu donijele terorizam u Njemačku

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je navode da je priliv izbjeglica tokom prošle godine donio u Njemačku islamski ekstremizam, javlja danas AP.
Merkel: Izbjeglice nijesu donijele terorizam u Njemačku
Portal AnalitikaIzvor

"Islamski terorizam koji sprovodi Islamska država nije fenomen koji su nam donijele izbjeglice, već smo se sa tom pojavom suočavali i ranije", rekla je Merkel na političkom skupu u Meklenburgu u Zapadnoj Pomeraniji.

Njemačka se nedavno našla na udaru niza napada, među kojima su dva bila prva u toj zemlji za koju je odgovornost preuzela Islamska država. U prilog tome ide i podatak koji je prošle nedjelje pokazala najnovija anketa da je podrška javnosti Merkelovoj opala od prošlog mjeseca, uslijed zabrinutosti zbog posljedica njene migrantske politike otvorenih vrata i terorističke prijetnje u zemlji.

Republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp je pijre dva dana na mitingu u Ohaju nazvao katastrofalnom odluku Merkelove da primi više od milion izbjeglica, za koju tvrdi da je rezultirala porastom kriminala, navodeći da njegov protivkandidat Hilari Klinton želi da bude kao njemačka liderka.

Međutim, podaci njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da kriminalna djela u prošloj odini u toj zemlji nijesu povećana u odnosu na prethodnu, naveo je Rojters.

Portal Analitika